Udvisningsdømte skal selv betale forsikring under Kosovo-afsoning

Udvisningsdømte skal tegne forsikring og betale for lægehjælp, når de skal afsone i Kosovo ifølge udkast.

Udvisningsdømte, der fremover skal afsone i Kosovo, hvis det står til regeringen, skal selv betale for hospitalsbehandling.

De vil således blive pålagt at betale for en privat sundhedsforsikring. Forsikringen skal betales ved tvangsopsparing af den løn, de indsatte modtager for arbejde i fængslet.

Det fremgår af udkastet til loven, der skal muliggøre afsoning i Kosovo. Det skriver avisen Information.

Udvisningsdømte er personer, som er dømt i straffesager og samtidig blevet udvist af Danmark.

Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer er udkastet for uklart. Det kritiserer organisationerne over for Information.

Dignity - Dansk Institut mod tortur - finder det problematisk, at der ikke fremgår en alternativ løsning, hvis de indsatte af den ene eller anden grund, ikke kan tegne en sundhedsforsikring.

- Lovudkastet indeholder ikke nogen Plan B, hvis det nu ikke kan lade sig gøre at få tegnet private sundhedsforsikringer. Der er kun skitseret en Plan A, som man vel at mærke ikke ved om kan lade sig gøre, siger overlæge i Dignity, Marie Brasholt til Information.

Ifølge udkastet skal de udvisningsdømte, som ifølge forslaget skal afsone i Kosovo fra 2023, tilbydes en behandling på niveau med den, som de ville få i et dansk fængsel.

Efter Sundhedsministeriets vurdering skal behandling i fængslet foregå på en dansk læges ansvar. Udkastet lægger også op til, at behandling i fængslet skal være omfattet af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn.

Men det er ikke defineret præcist nok, hvor ofte Styrelsen for Patientsikkerhed i givet fald skal føre tilsyn, siger Dignity til Information.

Institut for Menneskerettigheder kritiserer også, at det er muligt for sundhedsministeren at beslutte, at der er regler på sundhedsområdet, man kan fravige over for de indsatte.

- Der er ikke klarhed over, hvilke danske regler justits- eller sundhedsministeren vil fravige eller sætte i kraft og dermed er det uklart, hvilke forhold og vilkår de overførte indsatte vil være underlagt, lyder det i et høringssvar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden