Ukraines ambassadør: Smid den russiske ambassadør ud

Udenrigsminister mener, det er vigtigt at have russisk ambassadør i landet for at bevare diplomatiske bånd.

Den russiske ambassadør skal udvises af Danmark, mener den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk.

Han stiller sig ikke tilfreds med Danmarks beslutning om at udvise 15 efterretningsofficerer, der ifølge Udenrigsministeriet har spioneret mod Danmark.

- Der bør komme en beslutning snart, hvor man siger: "Tak og farvel, og nu skal du tilbage til Moskva", siger Mykhailo Vydoinyk til DR Nyheder.

Tirsdag meddelte regeringen, at 15 efterretningsofficerer ud af de omkring 50 diplomater fra den russiske ambassade skal udvises.

Det skete dage efter, at billeder og videoer viste, at civile ligger bagbundet og døde i gader og i massegrav i Butja. Det er sket, inden de russiske soldater trak sig ud af den ukrainske by nordvest for hovedstaden, Kyiv.

Regeringen kædede dog ikke udvisningen direkte sammen med det.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortalte i stedet, at udvisningen var en konsekvens af, at de havde udøvet spionage på dansk jord.

Ifølge tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er det en kendt sag, at russerne spionerer mod Danmark.

Den ukrainske ambassadør afviser, at det kun handler om spionage og opfordrer til, at man fjerner alle diplomatiske bånd til Rusland.

- Det er også en politisk beslutning. Det handler ikke kun om at spionere, men også om at sprede fake news og propaganda og fortsætte krigen i det diplomatiske spor. For os er det tydeligt: Stop relationen til dem, siger han.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i en mail til DR, at en beslutning om at smide den russiske ambassadør ud altid er "et skridt, vi er tilbageholdne med i både EU og Danmark".

Det er ikke "et skridt, Danmark skal tage alene".

- Diplomati er ikke kun til fredstid. Det er et afgørende instrument netop i konflikt og til at håndtere de lande, vi er mest uenige med, skriver Kofod.

En række andre lande har udvist russiske diplomater, idet der ikke er taget nogen fælles beslutning i EU-regi.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.