Unge demonstrerede ved møde om ny skolestruktur

Talstærkt fremmøde tirsdag aften i Hannæs Hallen, hvor Thisted Kommune inviterede til det første af tre borgermøder om ny skolestruktur

Unge demonstrerede med skilte ved borgermødet i Hannæs Hallen tirsdag aften. <i>Foto: Bente Poder</i>

Unge demonstrerede med skilte ved borgermødet i Hannæs Hallen tirsdag aften. Foto: Bente Poder

VESLØS:Det udløste stående bifald og begejstrede tilråb, da en flok unge med store skilte indtog Hannæs Hallen i Vesløs ved Thisted Kommunes borgermøde tirsdag aften.

Med udsagn som "Skal vi bare blive i storbyen?" og "Hvorfor købe hus udenfor Thisted, når alt skal være i Thisted?" tog de unge opstilling i hallen, lige inden formand for Børne- og Familieudvalget Peter Larsen skulle byde velkommen.

Forinden måtte flere stole slæbes ind i hallen til dette første af tre borgermøder om kommunens forslag til en ny skolestruktur. En skolestruktur, der umiddelbart vil betyde lukning af Hannæs-Østerild Skoles to afdelinger i Vesløs og Østerild. Det bevirker, at skolens 0.-6. klasse fra Østerild samles på skolens afdeling i Frøstrup, mens 7.-9. klasse, der i dag hører til i Vesløs, flyttes til Østre Skole i Thisted.

Repræsentanter fra flere skoler var mødt op for at høre nærmere om baggrunden for forslaget, som har vakt røre i lokalsamfundene. Men måske især for at få muligheden for at give deres holdning til kende overfor forvaltningen og Børne- og Familieudvalgets medlemmer.

- Jeg håber, alle får en god og saglig debat, og at der vil være en god tone, opfordrede Peter Larsen.

Der var fyldt godt op i hallen, og flere stole måtte bæres ind, da Thisted Kommune inviterede til borgermøde om den nye skolestruktur tirsdag aften i Hannæs Hallen. <i>Foto: Bente Poder</i>

Der var fyldt godt op i hallen, og flere stole måtte bæres ind, da Thisted Kommune inviterede til borgermøde om den nye skolestruktur tirsdag aften i Hannæs Hallen. Foto: Bente Poder

Herefter redegjorde direktør for Børne- og Familieforvaltningen Lars Sloth og chef for Undervisning og Dagtilbud Per Overgaard for forvaltningens planer for den nye skolestruktur.

- Det er en ordentlig mundfuld. Og vi er klar over, at den del, der handler om Hannæs-Østerild, det er en stor mundfuld og en stor ændring herude, sagde Lars Sloth blandt andet, inden debatten blev skudt i gang.

- Det er ikke kun skolerne, det handler om. I lukker et helt område ned. Alt det, der sker, når man lukker en skole, er det tænkt ind i den her analyse? Hvad tænker I om den fordyrelse, der bliver ved at bo herude, med faldende huspriser og så videre?, spurgte Frank Koldsgaard, formand for Støtteforeningen Hannæs-Østerild.

- Vi har ikke regnet på, om huspriserne falder eller om leveomkostningerne stiger. Efter rapporten her blev udformet, har vi kigget på, hvad der skete i de byer og landsbyer, som vi lukkede skoler i i 2010 og 2016, blandt andet Hundborg, Skjoldborg, Hillerslev og Øsløs. Vi hører argumenterne om, at vi affolker områder ved at lukke skoler, men det, vi kan se på vores egne tal, er, at fra 2006 til nu har der været et fald i befolkningen, lidt stigende de senere år, men skolelukningen har ikke haft en tydelig påvirkning på befolkningstallet, svarede Lars Sloth.

Flere stole måtte findes frem, da Thisted Kommune inviterede til borgermøde om kommunens nye skolestruktur tirsdag aften. <i>Foto: Bente Poder</i>

Flere stole måtte findes frem, da Thisted Kommune inviterede til borgermøde om kommunens nye skolestruktur tirsdag aften. Foto: Bente Poder

- Hvor mange konsulentkroner har kommunen brugt på det her projekt?, blev der også spurgt fra salen, hvilket blev belønnet med bifald.

- Vi har ikke brugt nogen konsulentkroner på det her, det er en analyse, vi selv har udarbejdet, lød svaret fra Lars Sloth.

En større del af debatten gik på trivsel på store versus små skoler, hvor kommunens repræsentanter holdt fast i, at der ifølge deres analyse ikke er evidens for, at trivslen er højere på mindre skoler fremfor større skoler eller omvendt.

- For nogle år siden fik man en opgave herude på Hannæs, hvor der skulle drives skole på tre matrikler. Det er man lykkedes med, så nu kommer belønningen ..., sagde Søren Zohnesen fra skolebestyrelsen på Hanstholm Skole, der står til at skulle afgive sine overbygningselever til Østre Skole, mens Klitmøller fremover skal høre under Sjørring Skoles distrikt.

- Det tager tid at vende en udvikling. I Hanstholm har man styrket samarbejdet med Klitmøller, hvilket også ses i tilflytningen til Hanstholm, som er et område i udvikling. Det bliver man så belønnet med, at overbygningen skal flyttes til en stor skole, og samtidig fjerner man det skoledistrikt, som man havde fået til opgave at samarbejde med. Det er en fin analyse, men den er uden ambitioner. Her skærer man og samler. Der er ingen ambitioner for at løse opgaverne, fortsatte Søren Zohnesen.

Thisted Kommune driver i dag 15 skoler fordelt på 17 matrikler, med skolestørrelser fra ca. 50 til 520 elever. Syv skoler eller matrikler har under 100 elever.

Høringsperioden løber frem til 24. maj.

Borgermøde Vesløs

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.