Vælgerne gav Radikale en lussing - men nu stiger medlemstallet

Det er skulderklap til R-lederen, at partiet får flere medlemmer. Men ikke mere end det, siger kommentatorer.

Efter De Radikales valgnederlag ved valget den 1. november og tidligere leder Sofie Carsten Nielsens afgang har partiet fået knap 400 nye, betalende medlemmer.

Det må betegnes som et skulderklap til den nye leder, Martin Lidegaard, siger to politiske kommentatorer.

- Det er ikke noget, der ryster jorden, men for et parti af De Radikales størrelse er det procentvis en ganske pæn fremgang, siger politisk kommentator Hans Engell.

- På den måde er det et også et skulderklap til Martin Lidegaard.

Erik Holstein, som er politisk analytiker ved Altinget, er af samme overbevisning:

- Hvis der er nogen, der kan give De Radikale en ny start, så er det nok Martin Lidegaard. Han er en pragmatisk type, og han har det godt med de andre partier, siger Erik Holstein.

Han pointerer dog, at det ikke er usædvanligt, at partier får et medlemsboost efter et valg.

- Men hvis man skal tolke lidt positivt på det, så viser det, at der er store forhåbninger til Lidegaard. Men om han kan leve op til det, det må vise sig, for han har ikke nødvendigvis fuld kontrol med sit eget parti, siger Holstein.

Siden 1. november har De Radikale fået helt præcist 375 nye medlemmer, mens 23 har meldt sig ud, oplyser partiet selv. De Radikale har nu 6020 medlemmer.

Medlemsfremgangen kommer dog efter en periode, hvor medlemmerne er sivet.

I 2019 havde De Radikale 7515 medlemmer, i 2020 7491 men i 2021 røg medlemstallet helt ned på 5600.

Det var samme år, som De Radikale måtte håndtere en række sager om seksuelle krænkelser, som den daværende leder Morten Østergaard var hovedperson i.

Den nuværende leder Martin Lidegaard er overbevist om, at det var en af grundene til, at medlemmerne meldte sig ud.

- Men det tror jeg, at vi nu har lagt bag os, og nu kigger vi fremad som en stor og samlet flok, siger Martin Lidegaard.

Hans egen forklaring på medlemsfremgangen er hovedsageligt, at De Radikale ifølge ham har fået "en nøglerolle" i de igangværende forhandlinger om en bred regering.

- Det giver jo lidt eksponering og lidt håb, og det er min umiddelbare tolkning af det. Og så måske at folk kan se, at vi fik et dårligt valg og gerne vil vise vores opbakning, siger Lidegaard.

Han medgiver, at lederskiftet også kan have betydning.

- Det personlige kan godt spille ind, og Sofie (Carsten Nielsen, red.) havde en meget hård valgkamp. Det kunne alle se.

- Men os der var der ved, at Sofie har taget en kæmpe opgave på sig og fremstår også som den leder, der fik samlet partiet. Så jeg tror, at det er mere politik end person, hvis du spørger mig.

På trods af det stigende antal medlemmer er De Radikales problemer ikke løst. Heller ikke Martin Lidegaards, bemærker Hans Engell.

- Lidegaards problem har været i ganske mange år, at han var mere populær i de andre partier, end han var i De Radikale, siger den politiske kommentator.

- 400 medlemmer er godt, men det løser ikke deres problemer. For enten kommer de ikke i regering, og det vil være et hårdt slag for dem, eller også kommer de i regering, og så kommer de til at betale en høj pris for det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.