Venstre: Regeringen har ikke gjort hjemmearbejdet i piratsag

En formodet pirat kommer nu til Danmark til retsforfølgelse. Dybt problematisk, mener Venstre.

Det er "dybt problematisk", at en formodet pirat, som blev tilbageholdt af det danske krigsskib "Esbern Snare", nu skal retsforfølges i Danmark.

Det siger partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at den nære fremtid for den formodede torsdag aften er kommet frem.

Han er torsdag på vej til Danmark og vil blive fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten ved Københavns Byret. Det forventes, at han vil blive retsforfulgt for forsøg på manddrab på danske soldater.

- Det er dybt problematisk. Vi taler reelt om, at regeringen åbenbart ikke har gjort sit hjemmearbejde og sørget for at få lavet en aftale om retsforfølgelse lokalt. I stedet for kommer der nu en pirat til Danmark, siger han.

Fire formodede pirater blev tilbageholdt på den danske fregat efter en ildkamp med danske soldater i farvandet syd for Nigeria 24. november.

Tre af dem er dog blevet sat fri, da det ikke har været muligt at udlevere dem til retsforfølgning i nærområdet. De skulle altså have været bragt til Danmark, hvis der skulle føres en straffesag.

Det har regeringen ikke ønsket. Derfor er tiltalen blevet droppet, og tre af de formodede pirat er sat fri. Den sidste bringes dog til Danmark.

Han er kommet til skade efter ildkampen og har været indlagt på et hospital i Ghana, og Forsvaret vurderer, at han ikke forsvarligt kan løslades til søs.

Samtidig kan han ikke inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser løslades i nærområdet, ligesom det heller ikke har været muligt at indgå en aftale om, at han bliver i Ghana, hvor der er tilstrækkelige garantier for hans fremtid.

- Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Michael Aastrup Jensen fra Venstre blev det klart lovet fra regeringen, at der skulle laves en form for aftale med et land dernede.

- Det er altså i april, at vi snakkede om det her i Folketinget. Derfor må jeg indrømme, at vi havde en forventning om, at regeringen selvfølgelig havde sørget for det siden april, siger han.

Han mener dog fortsat, at Danmarks indsats i området er rigtig:

- Men jeg må også indrømme, at vi har en lang række alvorlige spørgsmål, vi ønsker klare svar på. Det har vi også bragt op i Udenrigspolitisk Nævn, siger udenrigsordføreren.

Det præcise tidspunkt for, hvornår den formodede pirat bliver fremstillet i grundlovsforhør, bliver først fastlagt fredag morgen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.