Venstre savner grønt sigte bag aftale om varmehjælp

5900 kroner i varmehjælp får ikke danskere til at skrotte naturgasfyret, lyder kritikken fra Venstre.

Et politisk flertal er klar med en revideret aftale om varmehjælp til danskere, der er presset af høje udgifter til at opvarme boligen. (Genrefoto). <i>Frank Hoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix</i>

Et politisk flertal er klar med en revideret aftale om varmehjælp til danskere, der er presset af høje udgifter til at opvarme boligen. (Genrefoto). Frank Hoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix

En ny aftale om en varmecheck er for lidt, den kommer for sent, og så er der ikke noget grønt sigte bag.

Sådan lyder kritikken fra både Venstre og De Konservative, efter et politisk flertal på Christiansborg har landet aftalen.

- Man hælder flere penge ned i en i forvejen elendig aftale, der hjælper for få danskere.

- Men der er heller ikke noget grønt sigte i aftalen, når man støtter husstande, der er opvarmet med gas eller fjernvarme baseret på gas, siger Venstres klimaordfører, Marie Bjerre.

Aftalen om varmehjælp ventes at blive præsenteret af regeringen onsdag formiddag.

Flere medier har erfaret, at aftaleparterne - regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne - vil hæve beløbet i den oprindelige aftale fra 3750 til 5900 kroner.

Man har ifølge Politiken og TV2 også udvidet antallet af husstande, der kan blive omfattet.

Det var tidligere husstande med en årsindkomst på under 550.000 kroner. I den nye aftale er det forhøjet til 650.000 kroner.

Aftalen om varmehjælp er målrettet danskere, der har oplevet stigende udgifter til varme. Det gælder især husstande med naturgasfyr eller fjernvarme baseret på en høj andel af naturgas.

De får med aftalen ikke nogen tilskyndelse til at omlægge til andre energikilder, lyder kritikken fra Venstres klimaordfører.

Partiet havde hellere set, at man lempede elafgiften.

Det ville ifølge klimaordføreren gøre det mere attraktivt at investere i for eksempel eldrevne varmepumper som alternativ til naturgasfyret.

Også De Konservative er utilfreds med aftalen og havde hellere set en afgiftslettelse.

- Der vil fortsat være mange familier, som stadig står med tårnhøje regninger og ingen kompensation, siger energi- og forsyningsordfører Katarina Ammitzbøll i en skriftlig kommentar.

Den første aftale om en varmecheck blev indgået i februar. På daværende tidspunkt havde Rusland ikke invaderet Ukraine, men stigende gaspriser betød allerede dengang forhøjede varmepriser.

Siden har den russiske invasion betydet, at energipriserne er steget yderligere. Især gaspriserne er skudt i vejret.

Ifølge brancheorganisationen Green Power Denmark er udgiften til gasvarme for en gennemsnitlig husholdning steget fra cirka 5500 kroner i 1. kvartal 2021 til 10.000 kroner i 1. kvartal 2022.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden