Vermund bejler til radikal leder for at blive del af blå blok

"Meget interessante" debatter om blandt andet udenlandsk arbejdskraft får NB til at række ud til Radikale.

Alle 14 partiledere fra de opstillingsberettigede partier samledes natten til onsdag til en afsluttende partilederdebat i Folketingssalen, efter at valgresultatet og udsigt til et rødt flertal står klart. <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Alle 14 partiledere fra de opstillingsberettigede partier samledes natten til onsdag til en afsluttende partilederdebat i Folketingssalen, efter at valgresultatet og udsigt til et rødt flertal står klart. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det går hurtigt i dansk politik.

Få timer efter at de sidste stemmer natten til onsdag er blevet talt op, og der er udsigt til et rødt flertal, bliver der bejlet til De Radikale fra blå blok.

Under nattens partilederdebat inviterer formand Pernille Vermund (NB) De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, til "en lille samtale", der måske kan hjælpe til at gøre det røde flertal lidt mindre.

- Der kunne jo godt være en invitation til, at Sofie Carsten Nielsen kom herover og fik en lille samtale med de blå partier, og så kunne det godt være, at det store, røde flertal alligevel ikke var så rent rødt, som det ser ud til, siger Vermund.

At meldingen kommer fra Nye Borgerliges formand, er i sig selv overraskende, fordi Pernille Vermund i valgkampen ved tidligere lejligheder har afvist at støtte en bred regering over den politiske midte, der består af De Radikale og Socialdemokratiet.

Hun har også kaldt tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans nye parti, Moderaterne, for radikalt.

Men hvis Sofie Carsten Nielsen og De Radikale kan komme over og blive en del af et borgerligt flertal, er det tilsyneladende en anden snak.

I hvert fald siger Pernille Vermund under debatten, at partilederne i valgkampen har haft nogle gode debatter om emner såsom reformpolitik til international arbejdskraft.

Det drejer sig konkret om en af de sidste debatter, hvor Pernille Vermund fremhævede, at udlændinge, som begår voldtægt, ikke skal have lov til at blive i Danmark, siger hun:

- Der nikkede Sofie Carsten Nielsen til, at vi er nødt til at sørge for, at vi har en udlændingepolitik, hvor både dem, der er gode indvandrere skal have lov til at komme hertil, og dem, der åbenlyst misbruger vores tillid skal ud.

Pernille Vermund kalder det "meget interessant".

Det er dog ikke en invitation, Sofie Carsten Nielsen umiddelbart tager imod. Selv om hun anerkender, at partierne kan samarbejde om udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg er ikke særlig rød, men jeg er heller ikke særlig blå. Og jeg går rigtig meget op i at behandle folk ordentligt, uanset hvor de kommer fra.

- Og at vi ikke dømmer dem på deres baggrund, men deres handlinger og det er rigtig vigtigt for mig, siger Sofie Carsten Nielsen.

Pernille Vermund siger til gengæld ikke nærmere om, hvem hun ønsker at pege på som kongelig undersøger, når statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag indgiver regeringens afskedsbegæring til dronningen.

Generelt har de borgerlige partier frem mod valget været forsigtige med at pege på en af blokkens to statsministerkandidater, Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

Under debatten åbner Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, for, at han vil pege på Jakob Ellemann som kongelig undersøger.

Det er, fordi Venstre er blevet det største parti i blå blok.

Til gengæld vil Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, ikke sætte navn på, hvem hun vil pege på af de to kandidater.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.