Vermund indsamler 750.000 til uvildig undersøgelse i Minksag

Nye Borgerliges formand håber at kunne presse regeringens støttepartier med egen advokatvurdering i Minksagen.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, håber at kunne presse regeringens støttepartier med egen advokatvurdering i Minksagen. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, håber at kunne presse regeringens støttepartier med egen advokatvurdering i Minksagen. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige er kommet i mål med at indsamle mere end 750.000 kroner, der skal bruges til en advokatundersøgelse af Minkkommissionens rapport.

Det fortæller formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

Det er målet, at advokatundersøgelsen juridisk skal vurdere, om statsminister Mette Frederiksen (S) eller andre ministre kan stilles for en rigsret i forbindelse med Minkkommissionens beretning.

I den knap 1700 sider lange beretning kom kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket i slutningen af juni.

Den tog dog ikke stilling til, om statsministeren havde handlet groft uagtsomt i forhold til ministeransvarsloven, da hun beordrede alle mink aflivet.

Netop det spørgsmål vil Pernille Vermund have vurderet af advokathuset Lund Elmer Sandager.

- Vi havde håbet, at det var Folketinget, der havde bakket op om en advokatundersøgelse. Derfor har vi spurgt danskere, om de vil samle ind til en advokatvurdering, siger Pernille Vermund.

Hvis advokaterne finder, at en eller flere ministre kan stilles for en rigsret, håber Pernille Vermund, at det kan lægge et yderligere pres på regeringens støttepartier, der alle har stemt imod en rigsretssag.

- Den kan lægge pres på den venstrefløj, der lige nu har fredet Mette Frederiksen. Det vil være svært for venstrefløjspartierne, der er fortalere for retssikkerhed, at fastholde det, hvis der er en uvildig rapport, der siger, at der er grundlag for en rigsretssag, siger Pernille Vermund.

Over 7100 danskere har ifølge Nye Borgerlige bidraget til indsamlingen med et større eller mindre beløb.

Pernille Vermund forventer, at advokaternes vurdering er klar i september.

Ifølge Socialdemokratiet vil vurderingen dog ikke tilføje noget nyt til debatten. Det siger politisk ordfører Rasmus Stoklund (S).

- Jeg har svært ved at se behovet for en undersøgelse, samtidig med at den juridiske sagkundskab har bekræftet, at der ikke er grundlag for en rigsret.

- Det er ikke sådan, at man i Danmark kan betale sig fra, at nogle advokater skriver et stykke papir for en, og så skal resten af Folketinget rette ind af den grund, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden