Politikere vil købe dansk

Ny praksis med EU-udbud en trussel mod privatiseret ammunitionsfabrik

Politikerbesøg på Denex. Daniel Rugholm, Bjarne Laustsen og og Bent Bøgsted flankeret af til venstre Frank Bill, direktør for Forsvarsindustrien i Danmark,  Patrick Lombardia, direktør for Denex, og til højre Peter Houlberg, produktionschef, Henrik Weiss, kvalitetschef, Morten Dahlberg, formand for 3F og konsulent Aristide Debié. Foto: Bent Bach <i>Hans Ravn</i>

Politikerbesøg på Denex. Daniel Rugholm, Bjarne Laustsen og og Bent Bøgsted flankeret af til venstre Frank Bill, direktør for Forsvarsindustrien i Danmark, Patrick Lombardia, direktør for Denex, og til højre Peter Houlberg, produktionschef, Henrik Weiss, kvalitetschef, Morten Dahlberg, formand for 3F og konsulent Aristide Debié. Foto: Bent Bach Hans Ravn

ELLING:Når Danmark er krigsførende og har brug for ammunition, så går det godt for ”Krutten” i Elling ved Frederikshavn. Sådan var det indtil for nylig.

I Elling ligger Danmarks eneste ammunitionsfabrik, og det har den gjort siden udflytningen fra Holmen i 1953.

Men det går ikke længere godt for fabrikken. Den er under pres og fyrede for nylig 31 ansatte, fordi dens kontrakter med Forsvaret udløb ved årskiftet.

Når de fyrede er fratrådt, er der 75 tilbage mod i gennemsnit 170 i perioden efter fabrikken blev privatiseret for syv år siden.

Den nu spanskejede ammunitionsfabrik Denex er rykket tæt på en kritisk grænse.

- Det bliver sværere at fastholde personale med den bredde af know-how, som er nødvendig for produktionen, forklarer produktionschef Peter Houlberg.

Han viste mandag en gruppe politikere og repræsentanter for erhvervsorganisationer og fagbevægelse rundt på virksomheden og fortalte om virksomhedens situation, som skyldes, at Forsvaret benytter sig af EU-udbud ved indkøb af ammunition.

Tre folketingspolitikere, Bjarne Laustsen (S), Bent Bøgsted (DF) og Daniel Rugholm (K) deltog i rundvisningen.

De var bagefter enige om, at den danske stat har interesse i at bevare ammunitionsproduktion på dansk jord af sikkerhedsmæssige og nationale grunde.

- En regering kan ikke føre krig, hvis den ikke kan skaffe ammunition, siger Bjarne Laustsen, der vil tage sagen op i forsvarsforligskredsen.

Denex har som international virksomhed derimod kun et økonomiske motiv til at opretholde produktion af ammunition i Danmark.

- Men det kan vise sig kortsigtet at sende opgaven ud af landet. Vi mister kompetencer, som det kan være umuligt siden at genopbygge, siger Daniel Rugholm.

Stater har ikke pligt til at sende ammunitionskøb i EU-udbud, men kan i stedet indgå aftale med en hovedleverandør. Sådan foretager de fleste af vore nabolande deres indkøb, oplyser konsulent Klaus Blink fra Dansk Industri, som stod bag invitationen til politikerne,

Morten Dahlberg, formand for 3F Frederikshavn, var med på rundvisningen. Han har lige oplevet, at 20 af 3Fs medlemmer har mistet deres job hos Denex.

Han betegner det som et paradoks, at nogle af de politikere, som har besluttet at Forsvaret skal benytte EU-udbud, nu er fortalere for at have en hovedleverandør på dansk jord. Men han håber på politisk handling.

- For vi bor i en landsdel, hvor vi i den grad mangler stabile arbejdspladser, også for ufaglærte, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.