Prisuddeling vækker forargelse

Fagbevægelsen undrer sig over, at erhvervsrådet priser virksomhed, der næsten kun beskæftiger rumænsk arbejdskraft

Smil på læben og højt humør, da Carsten Frydkjær og Niels Birger Nordmann fra Prime Ocean modtog årets iværksætterpris. Arkivfoto: Peter Broen

Smil på læben og højt humør, da Carsten Frydkjær og Niels Birger Nordmann fra Prime Ocean modtog årets iværksætterpris. Arkivfoto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Der var brede smil og taktfaste klapsalver, da Frederikshavn Erhvervsråd fredag i sidste uge uddelte årets iværksætterpris til Skagen-firmaet Prime Ocean. I Det Musiske Hus.

Men andre steder blev smilene en anelse anstrengte, da nyheden bredte sig.

Hos fagforbundet 3F Frederikshavn undrede de sig såre.

- Erhvervsrådet fremhæver en virksomhed som det gode eksempel. En virksomhed, der stort set udelukkende beskæftiger rumænsk arbejdskraft. Det har jeg altså svært ved at forstå, siger 3F- formand Morten Dahlberg til NORDJYSKE.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Arbejdskraft nok i Skagen

Han understreger, at han intet har imod, at polakker, rumænere og andre nationaliteter arbejder i Danmark, så længe det forgår på lige og ordentlige vilkår.

- Vi har stor ledighed i Vendsyssel. Inden for 3F er ledigheden for øjeblikket 14 procent, så der er ikke just mangel på kvalificeret, dansk arbejdskraft i Vendsyssel. Men Prime Ocean må jo have et andet incitament til at vælge at ansætte rumænere i stedet for de mange ledige lokale, siger Morten Dahlberg.

47 rumænere

Prime Ocean har 51 ansatte, og ifølge NORDJYSKEs oplysninger er der 47 rumænere på fiske-fabrikken i Skagen, som nu kan smykke sig med erhvervsrådets iværksætterpris.

3F har længe forsøgt at komme i dialog med virksomheden for at få klarhed over rumænernes ansættelses-, arbejds- og boligforhold, men ifølge Morten Dahlberg er virksomheden meget lukket og ikke interesseret i en dialog.

3F-formanden finder det absurd, at Frederikshavn Erhvervsråd vælger Prime Ocean som prismodtager.

- Erhvervsrådet burde have undersøgt forholdene, inden de fremhæver netop den virksomhed som det gode eksempel til efterfølgelse, siger Morten Dahlberg.

Skelner ikke mellem nationalitet

Formanden for Frederikshavn Erhvervsråd, Kaj Christiansen, var ikke orienteret om, at Prime Ocean har mange rumænere ansat.

- Kriterierne for iværksætterprisen er, at man skal have skabt økonomisk og beskæftigelsesmæssig vækst. Vi skelner ikke mellem om det er danske eller udenlandske medarbejdere. Vi lever i en global verden og skal være professionelle. Vi accepterer, at virksomhederne har ledelsesretten, også til at afgøre, hvem de mener, er de rette til jobbet, siger Kaj Christiansen.

Ingen kommentarer

Borgmester Lars Møller vil ikke udtale sig om den konkrete sag, da han ikke kender til forholdene på Prime Ocean.

Lars Møller har i øvrigt gennem flere år haft en rumænsk landbrugsmedhjælper ansat. Vedkommende ér organiseret i 3F.

- Når jeg ansætter folk, kigger jeg på, hvordan jeg selv ønsker at blive behandlet. Og selvfølgelig skal loven overholdes, siger Lars Møller.

Direktør i Prime Ocean Carsten Frydkjær har ikke ønsket at kommentere sagen over for NORDJYSKE.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.