Radikale: Skifergas skal styres af staten

Forslaget får opbakning i Frederikshavn

Debatten har været og er livlig i Frederikshavn. Her fra et tidligere møde om skifergas. Arkivfoto: Bente Poder

Debatten har været og er livlig i Frederikshavn. Her fra et tidligere møde om skifergas. Arkivfoto: Bente Poder

FREDERIKSHAVN:De danske kommuner er blevet taget på sengen af det store spørgsmål om den danske skifergas. Kommuner som Frederikshavn har så store problemer med at overskue de miljømæssige, økonomiske og politiske konsekvenser af skifergassen i den danske undergrund, at hele spørgsmålet skal flyttes væk fra kommunerne og over i staten.

Det mener den radikale miljøordfører, Lone Loklindt, der derfor foreslår et stort indgreb i et ellers helligt punkt for lokalpolitikere - det kommunale selvstyre. Men det er kommunerne slet ikke kede af. Tværtimod får forslaget stærk opbakning både i Frederikshavn og hos Kommunernes Landsforening (KL), skriver Politiken Søndag.

- Det her er så komplekst, at det faktisk ikke skal ses som et kommunalt ansvar. Det er et nationalt anliggende, siger Jørn Pedersen, borgmester for Venstre i Kolding og formand for teknik- og miljøudvalget i KL, til Politiken.

I Frederikshavn er borgmester Birgit Hansen (S) endnu mere entusiastisk:

- Jeg får næsten lyst til at sige, at vores bønner er hørt. Vi vil gerne have flere kommunale opgaver, og det kæmper vi også for, men lige præcis skifergas er ikke noget, vi har bedt om at tage os af, siger hun til Politiken.

Lone Loklindt siger, at forslaget blev modnet på en tre dage lang studietur i denne uge med Folketingets Miljøudvalg, som hun er formand for. Polen er det eneste sted i Europa, hvor der finder efterforskning sted i stor stil, og her er der store forhåbninger til skifergassen - men der har også været folkelige protester i flere områder.

- Det, vi så i Polen, var, at den lokale debat har været svær at håndtere. Man har været i bekneb i forhold til at have den nødvendige viden og faglige kunnen, både i forhold til selve undersøgelserne og i forhold til den lokale debat, siger hun til Politiken og foreslår indførelsen af et slags rejsehold med eksperter fra miljø- og energiministerierne, der kan tage sig af de lokale undersøgelser og indhente internationale erfaringer.

Umiddelbart er der opbakning til forslaget fra Socialdemokratiet og Venstre, hvis ordførere var med i Polen.

- De kommuner, hvor det kan blive aktuelt at lede efter skifergas, bliver pålagt nogle meget store omkostninger, som de reelt ikke på nogen måde får tilbage. Et rejsehold vil være en glimrende ide, siger Torben Hansen (S) til Politiken og understreger, at kommunen ikke må blive koblet helt af processen.

Samme forbehold har Henrik Høegh (V). Han vil gerne have det, han kalder ”en kommunal nødbremse”, en slags vetoret.

- Jeg er helt med på, at det her er så kompliceret en opgave, at det kan være for voldsomt for kommunerne. Men kommunen skal have en mulighed for at være stopklods, siger han til Politiken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.