Rakubrænding hos Glocal Art

Kunsthåndværk blev demonstreret - det gav røg og speciel lugt

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THORUP:- Ved rakubrænding kan man styre farverne på det færdige produkt så nogenlunde ved valget af glasur. Men kun nogenlunde. Man bliver sommetider overrasket. Det er så absolut det spændende og charmerende ved denne teknik.

Sådan karakteriserer galleriejer Frede Hansen, Glocal Art, rakubrænding, som blev demonstreret ude på gårdspladsen mellem galleribygningen og privatbeboelsen. Under demonstrationen lå der en stor del af tiden en tyk røg med en speciel lugt, så det tøj, man havde på ved lejligheden, straks måtte ryge til vask efter hjemkomsten.

Men det var det værd, for det er en meget spændende proces at iagttage. De færdige keramiske genstande er først brændt på normal vis i en keramikovn. Så bliver glasuren lagt på, og de får endnu 15 minutter i en isoleret, forhenværende olietønde. Så er de parate til at komme i et hul i jorden foret med savsmuld. Hullet dækkes med jord/sand, og nu foregår den sidste brænding, idet de varme genstande sætter ild til savsmuldet. Det er en såkaldt anaerob forbrænding - det vil sige en forbrænding uden tilførsel af ilt.

Efter et kvarters tid åbnede Frede hullet og fiskede de endnu varme genstande ud. De blev herefter renset for jord og brændt savsmuld, og en sidste afgnidning afslørede de flotte, skinnende metalfarver, som blander sig med hinanden og changerer. Hvis man har brugt kobberoxyd som glasur, så fremstår de som metallisk guld/kobber samt grønne farver. Er der i stedet brugt kobolt, så bliver genstandene blå i forskellige nuancer. Endelig kan der bruges zinkoxyd, som giver lysere/hvide farver.

- Man er træt efter sådan seks-otte timer i røg og damp, hvor man er på hele tiden, fortalte Frede Hansen. Raku-keramikken kan købes i galleriets butik.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.