Rapport: Stigning i vandstand vil påvirke natur i 76 kommuner

Oversvømmelser og havvandsstigninger vil i de kommende 100 år true levesteder for sjældne dyre og planter.

Blæsten oversvømmer dele af havne i Aalborg <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Blæsten oversvømmer dele af havne i Aalborg Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Havvandsstigninger kan få store konsekvenser for planter og dyr i Danmarks kystnære områder.

En ny rapport, der er udarbejdet af Cowi og Syddansk Universitet (SDU), viser, at den kystnære natur vil blive påvirket af havvandsstigninger i 76 af landets 98 kommuner.

Et forskerhold har undersøgt, hvordan stigninger i havvandet vil påvirke naturen langs kysterne i de næste 50 og 100 år.

- Vi mister noget kystzone, og især de her lavvandede kystnære områder - også kaldet strandenge - vil forsvinde.

- Det er måske - sammen med klitterne - Danmarks internationalt set allervigtigste natur. Der er yngleområder for nogle store mængder af meget sjældne fugle, padder og planter, siger Torben Ebbensgaard, der er biolog og projektchef hos Cowi.

Torben Ebbensgaard fortæller, at minimum halvdelen af de strandenge, hvor mange sjældne dyr og planter lever, vil forsvinde i løbet af de næste 100 år.

- Med dem vil levestederne for meget sjældne fugle og planter, som vi har nogle internationale forpligtelser over for, fordi det er noget af Europas mest sårbare natur, forsvinde, siger han.

Og det er ikke sådan, at de sjældne dyr kan finde et andet sted at leve.

- Det er typisk for de sjældne dyr, at de er specialister. De har udviklet sig til at leve på nogle meget specielle levesteder.

- En fugl, der er vant til at leve af muslinger og orme på strandengen, kan ikke bare gå op på en hvedemark, siger Torben Ebbensgaard.

Ud over stigende vandstand kan mere hyppige stormflodshændelser også udgøre en trussel for strandengene.

Torben Ebbensgaard understreger, at det er op til politikerne at vurdere, hvad der skal gøres ved den fremtid for de kystnære områder, som rapporten forudser.

Han har dog et forslag til, hvad der kan gøres.

- De steder, hvor der ligger lavtliggende landbrugsjord bag ved, der kunne man i god tid begynde at afgive noget af den landbrugsjord og lade det gradvist omdanne sig til strandenge, siger han.

Det er blandt andet områder omkring Limfjorden, Mariager Fjord, Odense Fjord og Stege Bugt, der kan blive ramt af havvandsstigninger i løbet af de kommende 100 år.

Forskerne bag rapporten har forsøgt at fremskrive den gennemsnitlige vandstand i fremtiden. I gennemsnit vil vandstanden være steget 45 centimeter om 50 år og en meter i løbet af de næste 100 år.

Derefter har de lavet en krydsanalyse med data om naturværdier og sjældne og truede naturtyper.

Forskningsprojektet er finansieret af 15. Juni Fonden, Naturstyrelsen og Aage V. Jensens Fond.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.