Detailhandel

Blomster, som kan passe sig selv - dem forhandler vi ikke!

Døtre i Støvring har videreført forældrenes kærlighedsgartneri ”Solhøj”

Gartneripiger i to generationer. Fra venstre: Sanne Riis Stokholm, Anne Riis og Dorthe Riis Hansen. Foto: Helge Søgaard

Gartneripiger i to generationer. Fra venstre: Sanne Riis Stokholm, Anne Riis og Dorthe Riis Hansen. Foto: Helge Søgaard

På toppen af Hæsumvejen i udkanten af Støvring ligger der et gartneri, som byder indenfor med et væld af farver og sommerblomster.

Her grundlagde Poul Nielsen og hustruen Anne Riis gartneriet Solhøj tilbage i 1967, og snart blev Poul Nielsen kendt som kærlighedsgartneren med baggrund i hans speciale med blomsten kalanchoë eller Brændende Kærlighed, som den hedder på dansk.

Den historie endte i 2014 med, at to af parrets tre døtre stiftede deres eget selskab og lejede sig ind i forældrenes gartneri for at drive familievirksomheden videre.

- Vi havde lige været på et iværksætterkursus for at lære lidt om budgetter, regnskab og virksomhedsdrift, og pludselig stod vi med et CVR-nummer på stiftelsesdokumentet, lyder det fra Sanne Riis Stokholm. - Så vi gik i gang og har nydt det lige siden.

Gartneriet har specialiseret sig i forårs- og sommerblomster, som starter deres tilværelse som små planter allerede i efteråret, for at de kan vokse sig lidt større hen over vinteren, hvor gartneriet holdes frostfrit.

- Lige så snart kunderne er klar til at sætte de første planter i havens krukker, så er vi parat med fine og farverige stedmoderblomster og andre sorter, der kan tåle lidt nattefrost, forklarer Dorthe Riis Hansen, der fortsætter med, at de første forårsbebudere snart følges op med hele sortimentet af sommerblomster hen over sommeren.

Samlet set omsætter gartneriet i omegnen af 150.000 blomster, inden en ny årscyklus starter med et nyt hold små planter til efteråret.

Ud over det farverige sortiment af blomster, som i stort antal bæres ud af forretningen af tilfredse kunder, så har de driftige søstre udvidet gartneriet med salg af blomster i bundne buketter, der leveres i stort tal til forskellige begivenheder, foruden at en del dagligvareforretninger i området også forhandler gartneriets sammenplantninger.

Rold StorKro, Sønderup Landkøkken og Suldrup er på kundelisten med blomsterarrangementer til fester og begivenheder, og også områdets kirker findes i kundekartoteket.

Dorthe Riis Hansen arbejder med sommerblomsterne. Foto: Helge Søgaard

Dorthe Riis Hansen arbejder med sommerblomsterne. Foto: Helge Søgaard

Forældrene fortsat med

- Det er bestemt ikke et 8-timers job at passe et gartneri, siger Sanne Riis Stokholm.

- Ganske vist har vi selvbetjent take-away-salg uden for vores normale åbningstider, men det kræver sit både i og uden for sæsonen.

- Men udover lange arbejdsdage så skaber gartneriet også den helt unikke mulighed at vores forældre, der nu er hhv. 84 og 78 år, fortsat har deres gang i det, der jo er deres livsværk, supplerer Dorthe Riis Hansen.

- Vores mor hjælper mig i gartneriet med blomsterne, fordi hun slet ikke kan lade være, og vores far river lige indkørslen og kundeparkeringen over med traktoren to gange om dagen, fordi han godt kan lide, at det ser lidt præsentabelt ud.

Dorthe Riis Hansen på 54 år er udlært gartner på gartnerier på Sjælland. Oprindelig ville hun noget med tal og kom da også i lære på et revisionskontor. Heldigvis skulle ægtefællen, som et led hans politiuddannelse, udstationeres i København, og så blev det i stedet til en læreplads på et gartneri i Hvidovre for Dorthe Riis Hansen. Derfor er det også hende, der er ansvarlig for blomsterproduktionen i gartneriet Solhøj.

- En af mine uddannelseserfaringer var, at jeg skulle køre gartneriets trailer ind til Grønttorvet i det indre København, og jeg havde nøje planlagt ruten, således at jeg ikke skulle bakke med traileren på noget tidspunkt, lyder det med et smil fra Dorthe Riis Hansen i dag.

Storesøsteren Sanne Riis Stokholm begyndte også et helt andet sted end i et gartneri. Bilka i Skalborg afholdt nemlig en uddannelsesaften for potentielle nye medarbejdere, og her blev det annonceret, at der startede en ny linje inden for dekoratørfaget.

- Det var lige mig, lyder det fra Sanne Riis Stokholm, - selvom lederen af dekorationsafdelingen nu mente, at jeg var for spinkel til at slæbe rundt på de tunge træstiger, som vi brugte til at komme i højden med. Heldigvis ville personalechefen i Bilka Skalborg det anderledes, så derved blev det, fastslår Sanne Riis Stokholm i dag.

Senere blev firmanavnet skiftet ud med Kvickly, med skiftende arbejde i Vestbyen, Frederikshavn, Brønderslev og Aars.

- Den gængse opfattelse af en dekoratør er, at det er en medarbejder, der ikke omsætter noget, og derfor blev vi sendt lidt rundt i systemet, forklarer Sanne Riis Stokholm i dag.

- Det endte med lidt deltidsarbejde på gartneriet, indtil jeg spurgte min far om, hvornår jeg kunne komme på fuld tid. I morgen lød svaret!

Blomsterdekoratør Lena Ottosen. Foto: Helge Søgaard

Blomsterdekoratør Lena Ottosen. Foto: Helge Søgaard

Tal med dine blomster

- Nøglen til succes på gartneriet Solhøj er, at vi begge er gode til at snakke med kunderne og dermed skabe en stemning, så man føler sig velkommen, lyder det fra Sanne Riis Stokholm, der fortsætter med, at begge søstre lægger vægt på, at sjælen skal med, i det de laver.

- Mange af vores kunder tager faktisk venner og bekendte med herud, fordi de lige skal se ”deres” gartneri, så vi er lykkedes med at skabe et sted med sjæl, understreger Dorthe Riis Hansen.

Afslutningsvis lyder det fra begge, at man skal huske at tale med sine blomster hver dag. Ingenting kommer af sig selv, og det gælder også blomster, der skal passes og plejes for at vise sig fra deres smukkeste side.

- Der kommer ind imellem nye kunder, der efterspørger blomster, som kan passe sig selv hele sommeren. Her er svaret hver gang, at dem forhandler vi ikke, smiler både Dorthe Riis Hansen og Sanne Riis Stokholm, inden de haster videre i gartneri og butik, hvor kunderne står i kø.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden