Stoledesignere

Dansk-tjekkisk forhold blev starten på møbelsucces

Hos HP Interior Nordic ApS sælger man klassiske, tjekkiske designermøbler med en 160-årig historie. 2. december slår firmaet dørene op til sit showroom i Ravnkilde

160 års møbelproduktion forpligter, siger Hana Andersen. Foto: Helge Søgaard

160 års møbelproduktion forpligter, siger Hana Andersen. Foto: Helge Søgaard

Vi kender den alle sammen. Den klassiske og tidløse caféstol eller wienerstol, som vi alle har prøvet at sidde i, mens vi har nydt en kop kaffe eller en let frokost.

- Men de færreste tænker over, at det er en stol med historie, der går tilbage til 1861. og kun ganske få ved, at den stammer fra Tjekkiet, fortæller Hana Andersen, der er den ene halvdel af firmaet HP Interior Nordic i Ravnkilde.

Hun har selv et par wienerstole, der daterer sig tilbage til 1890, som hun har købt på en auktion, og de holder fortsat i den originale stand.

- Producenten hedder TON opkaldt efter tjekken Michael Thonet, som for 160 år siden, og med udgangspunkt i en lille by i den østlige del af det nuværende Tjekkiet, begyndte at producere møbler. Dengang hed det Det Østrigsk-Ungarnske Rige. Til at hjælpe sig havde han sine fem sønner, masser af damp, forme og stærke hænder til at bøje træet, så det blev omskabt til et smukt og tidsløst design, der har gået sin sejrsgang, og som fortsat holder, forklarer Hana Andersen.

Hana Andersen med stolen fra 1890. Foto: Helge Søgaard

Hana Andersen med stolen fra 1890. Foto: Helge Søgaard

Fabrikken ligger stadig i samme by, og i dag produceres der et vidt spektrum af moderne designermøbler. Produktionen omfatter i dag flere fabrikker, men den oprindelige teknik med damp, forme og håndkraft er fortsat gældende. Derfor er stolene i en serie heller ikke helt identiske. I dag arbejdes der naturligvis med mere moderne design af klassikerne, ligesom der også kommer nye designs til.

Hana Andersen er billedligt talt vokset op med stolene og møblerne fra familien Thonet. Ikke bare med stole, men med borde, spejle, knagerækker og andre holdbare og funktionelle ting i hendes barndomshjem i Tjekkiet.

Hun har været vidt omkring og har efter endt skolegang i Tjekkiet arbejdet inden for mange forskellige brancher, men et gennemgående træk har været interessen for kvalitet og design. Et studium i engelsk blev det også til. Undervejs i dette forløb mødte hun sin danske ægtefælle, og i 2012 gjaldt det en tilværelse i Danmark. Og det har hun bestemt ikke fortrudt.

HP Interior Nordic ApS, forhandler af stole og møbler fra tjekkiske TON. Foto: Helge Søgaard

HP Interior Nordic ApS, forhandler af stole og møbler fra tjekkiske TON. Foto: Helge Søgaard

En god kombination

- Danmark og Tjekkiet ligner hinanden på mange områder, men der er en høj grad af tillid på alle niveauer i Danmark, og det skaber et rigtigt godt afsæt for at drive forretning her i landet, fremhæver Hanna Andersen.

- Efter få år begyndte jeg at arbejde med TON i forhold til det danske marked, og det er en rigtig god kombination, når jeg taler tjekkisk som modersmål og flydende dansk, forklarer Hana Andersen.

- Herfra var der ikke langt til at etablere firmaet HP Interior Nordic, der som autoriseret forhandler af TON-produkterne, er kommet flyvende fra start. Naturligvis har vi mærket at mange firmakunder som restauranter, caféer og hoteller har været presset af corona, men vi oplever at vore produkter sælger sig selv med afsæt i det tidløse design, som alle kender, når de ser det. Selv i versioner tilpasset nutidens streg, men også fordi det er møbler, der er konstrueret og designet til mangeårigt brug. Det er faktorer, der i den sidste ende lander på bundlinjen hos vore kunder, understreger Hanna Andersen, der har leveret møbler til adskillige caféer og restauranter i København, Aarhus og Aalborg. Og til sygehuset i Thorshavn på Færøerne.

Håndværk, som man kan sidde på i mange år. Foto: Helge Søgaard

Håndværk, som man kan sidde på i mange år. Foto: Helge Søgaard

Også private har fået øjnene op for de smukke linjer fra Tjekkiet og den imponerende historie bag møblerne.

- Danmark og danskerne er kendte for møbeldesign i verdensklasse, men rigtig mange vil gerne have noget lidt anderledes end de klassiske danske brands uden at gå på kompromis med kvalitet og design. Her passer møblerne fra TON rigtig godt til den danske stil, hvilket jo også afspejles i, at vi har et lille Nordic med i vort firmanavn, smiler Hana Andersen.

- Jeg gør meget ud af at præsentere møblerne hjemme hos kunderne, da vi jo ikke har så mange strøgkunder her i Ravnkilde, hvor firmaet holder til. Men 2. december slår vi dørene op til vort showroom på Bygaden 10 for alle, der har lyst til både at sidde godt og at nyde et tidløst og smukt design med 160 års erfaring bag sig, lyder det fra Hana Andersen, der især har store forventninger til TON-fabrikkens nyeste møbeldesign, der hedder Santiago. Her gælder det også træ i smukke bøjninger og lækre slidstærke tekstiler.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden