De har sikkert også et godt tip til din have

Initiativgruppe i Skørping tager på havebesøg og inspirerer til, hvordan vi hver især kan skabe lidt mere natur i haven

Initiativgruppen samlet omkring havelitteratur. Foto: Helge Søgaard

Initiativgruppen samlet omkring havelitteratur. Foto: Helge Søgaard

Deres mål er at inspirere folk til at få en rigere have med mere biodiversitet, uanset om man blot har en græsplæne indrammet af hækken, eller om haven er fyldt op med blomster og stauder. Der er nemlig rige muligheder for at gøre noget begge steder.

Gruppen består af Elisabeth Carlsen, Charlotte Mejer, Marianne Hald, Lilli Christoffersen samt Søren Risborg. Alle har en faglig baggrund inden for natur, biologi og formidling, foruden at én arbejder professionelt med bier og bestøvning. Kompetencer, som de er klar til at sætte i spil, med gode idéer til hvad netop du kan gøre i din have.

- Vi vil faktisk ikke det vilde i alle initiativerne omkring vild natur, fastslår initiativgruppen.

- I stedet ønsker vi at vise, at alle kan gøre en lille indsats hjemme i deres egen have for at skabe lidt mere natur og bedre levesteder for det naturlige i sin have, lyder det fra Marianne Hald.

Søren Risborg supplerer med, at enhver have medfører dilemmaer. Han har selv et skadepar i sin have, og det er jo et dilemma, fordi de store og pågående fugle holder andre småfugle væk.

- Men jeg kan jo ikke have begge dele, og derfor må dilemmaet håndteres med, at skaderne har lige så meget ret som andre, og derfor skal de have lov til at være der. Det handler faktisk om at vise storsind over for det, som naturen nu engang har skabt i min have, fastslår han.

Fra det første havebesøg i Søren Risborgs have. Foto: Helge Søgaard

Fra det første havebesøg i Søren Risborgs have. Foto: Helge Søgaard

Haven er kultur-natur

- Haven er et stykke kultur-natur, og det skal den fortsat være, fordi den opfylder mange forskellige formål for haveejeren. Men selvom vi på en måde blander os i havens natur, så er der alligevel mange små ting, man kan gøre for netop at skabe lidt rigere natur i haven, forklarer Søren Risborg.

- Man kan have planter, som er gode for humlebierne, lavendler til sommerfuglene, eller man kan bevare et par kvasbunker forskellige steder i haven for derved at skabe gode levesteder til de pindsvin, som vi alle synes er både sjove og hyggelige at møde på græsplænen en sommeraften.

- Selvfølgelig skal man regulere naturen i sin have, supplerer Charlotte Mejer. - Selvom man lader et stykke af græsplænen vokse vildt, så vil det jo ende med, at nogle ganske få og stærke arter kommer til at dominere det hele. Det er jo ikke meningen, så selvfølgelig skal vi gribe ind i forhold til at skabe det, vi gerne selv vil opnå med netop vores have. Men haven er et godt sted at vise storsind i forhold til, hvad man med få virkemidler kan gøre for at skabe lidt mere natur.

Marianne Hald med pileflet fyldt med hundehår. Fint som redemateriale. Foto: Helge Søgaard

Marianne Hald med pileflet fyldt med hundehår. Fint som redemateriale. Foto: Helge Søgaard

Forskellige behov

- Man kan ikke tale om, at nogle haver er bedre end andre, fordi folk har vidt forskellige tilgang til deres have. Nogle har behov for, at den er så nem at holde som muligt, hos andre er haven indrettet på børnenes præmisser, mens andre bruger blomsterbede og beplantning som afslapning eller som en kilde til mindfullness, forklarer Søren Risborg.

- Det hele er rigtigt for hver især, så vi gør os ikke til dommere over folks måder at indrette deres have på. Vores budskab er alene at komme med idéer til, hvordan man enkelt og med små tiltag kan skabe lidt mere natur eller skabe bedre levesteder for fugle, insekter og måske et pindsvin.

Projektet hedder ”Rigere natur i Skørpings Haver”, og det løber over tre år.

Initiativgruppen har modtaget støtte fra Danmarks Naturfredningsforenings Grønt Guld projekt, der netop støtter oplevelser i naturen, miljø eller initiativer, som gør en klimapolitisk forskel.

Bevillingen finansierer projektets få driftsudgifter, lidt faglitteratur, så deltagerne i arrangementerne kan se, hvilke havebøger de skal ønske sig til jul, samt nogle enkle redskaber der anvendes under havevandringerne.

Max. 20 pr. gang

Lige nu har man planlagt havesøg, der altid finder sted den sidste søndag i hver måned, frem til sidst i september. En række temaer som fugle i haven, urter og blomster, bier, sommerfugle og bestøvning, jordbund og en skovhave er allerede på programmet. Er man interesseret i at bruge sin egen have som inspiration for et arrangement, så er man velkommen til at kontakte Charlotte Mejer via facebooksiden Rigere Natur i Skørpings Haver, hvor man også kan tilmelde sig arrangementer, der dog er begrænset til max. 20 deltagere pr. gang.

- Alle haveejere kan være med, uanset hvordan man har indrettet sin have, så man skal ikke holde sig tilbage. Der er inspiration at hente i alle haver, fastslår Charlotte Mejer.

- Man kan jo spørge sig selv, om man er tilfreds med sin have, og om man hviler i den. Også her handler det om at vise storsind, både i forhold til hvordan vi hver især og ikke mindst vores nabo har indrettet haven, men også i forhold til at lade et hjørne passe sig selv eller gennem bevidste valg af planter og blomster at skabe lidt bedre vilkår for eksempelvis insekter og fugle i haven, slutter hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.