Frihedsstøtte fra 1888 genrejst i Terndrup

Genrejsningen foregik i al stilhed som følge af corona-situationen

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Efter at have gennemgået en yderst tiltrængt renovering er Frihedsstøtten placeret på kanten af Mølledammen i Terndrup nu atter tilbage på sin vante plads.

Frihedsstøtten af granit blev rejst i Terndrup helt tilbage i 1888 til minde om Stavnsbåndets ophævelse 100 år tidligere i 1788.

En ophævelse, der helt uden sammenligning stadig er den lovgivning, der har haft den største betydning for danske landbrugs udvikling lige siden.

I forbindelse med den eksterne renovering er det gamle oprindelige betonfundament for Frihedstøtten fra 1888 blevet udskiftet med en i granit i samme farvespil som den originale Frihedsstøtte af granit.

Årsagen til udskiftningen af det gamle betonfundament var betydeligt forfald, som gjorde, at frihedsstøttens bærende fundament ikke længere var sikkert ved kraftig blæst.

Terndrup Olderlaug tovholder

Det er Terndrup Olderlaug, der har forestået opgaven med at koordinere renoveringen af Frihedsstøtten ved Mølledammen i Terndrup.

Ifølge oldermand Lau Bøgholt-Laursen har der været tale om en samlet udgift på knap 100.000 kr.

Den største del af beløbet er sponsoreret af Rebild Kommune, Spar Nord-fonden, Landbrugets Kulturfond og St. Brøndum Sparekasses Fond.

Men olderlaugets egen kasse har selv måttet supplere med omkring 10.000 kr. til renoverigen.

Det er den lokale murermester Kurt Pedersen samt Hadsund Stenhuggeri, der har udført renoveringsopgaven. Selve genrejsningen foregik grundet corona-situationen helt uden nogen form for officiel højtidelighed.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.