Arbejdsmarkedspolitik

Regeringen forgylder rige fædre

Velhavende mænd får flere penge, når de går på barsel

Arkivfoto.

Arkivfoto.

HELE LANDET: Med den nye barselsbonus vil landets veluddannede og velhavende fædre få flere penge, når de går på barsel.

Men de tusindvis af nybagte fædre, der arbejder i byggefagene, industrien eller som funktionærer vil formentlig ikke komme til at få del i en krone af de ekstra afsatte midler til barsel. Det skriver Avisen.dk.

Sådan lyder reaktionen fra både LO og Dansk Kvindesamfund, efter det i går kom frem, at regeringen nu dropper øremærket barsel til fordel for en såkaldt barselsbonus på 100 kroner skattefrit om dagen til fædre, der går på barsel op til 12 uger.

- Dem der får glæde af den nye barselsordning er dem, der tager længst barsel i forvejen, nemlig de højst uddannede. Vores bekymring er, at de ufaglærte og faglærte, der kan have mest brug for pengene, de vil få svært ved at opnå den skattefri bonus, fordi de traditionelt tager den korteste barsel, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO til Avisen.dk.

Akademikere tager barsel

Ifølge Danmarks Statistiks nyeste tal om barsel fra 2011, tager en akademikerfar i gennemsnit 54 barselsdage, efter ferie er afholdt. Til sammenligning tager en medarbejder på byggepladsen i gennemsnit 18 dages barsel, når han bliver far.

Formålet med den øremærkede barsel, der var en del af regeringsgrundlaget, var netop at få rettet op på den meget skæve fordeling af erhvervsgrupper, der tager fædrebarsel.

- Regeringen har forpasset en social gevinst, for med øremærket barsel kunne vi komme den skæve fordeling af barsel til livs, siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening til Avisen.dk.

Meget lidt forståelse

Årsagerne til den ekstremt skæve fordeling skyldes blandt andet at erhvervsledere i mandsdominerede fag har meget lidt forståelse for mandlige medarbejdere, der ønsker barsel.

- Vi ved, at det er svært for mange mænd at gå til mester og bede om barsel. Den situation på arbejdspladsen kommer vi ikke til at ændre på, med den nye barselsordning, siger Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund til Avisen.dk.

Både Lisa Holmfjord og Ingrid Stage har deltaget i det udvalg, som beskæftigelsesministeren selv har bedt om at vurdere muligheder for en øremærket barsel til fædrene.

100 kroner ændrer intet

Udvalgets anbefalinger blev i går lagt ned inden de overhovedet var offentliggjort, da beskæftigelsesministeren stod fast på, at droppe den øremærkede barsel mod en kontant bonus-ordning.

Familierne hos lavt og mellemuddannede er traditionelt set afhængige af farens indtægt. Og det vil en bonus på 100 kroner ikke kunne ændre på, vurderer professor Tina Rostgaard.

Der er intet videnskabeligt belæg for, at bonusordningen vil få flere fædre til at vælge barsel. En stor undersøgelse, blandt andet fra Sverige, hvor man både har forsøgt sig med øremærket barsel og bonusordning, viser netop, at det udelukkende er øremærket barsel, der har effekt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst