Socialforhold

Rekorderstatning til børnene fra Rebild-sagen

Kommunen har indgået forlig med ofrene, der får 450.000 hver og en dyb beklagelse

Patrick og Mai Pedersen - sidstnævnte giver knus til Rikke Karlsson - har sammen med deres otte søskende fået en fuldstændig beklagelse fra Rebild Kommune og får også hver 450.000 kroner i erstatning for de kommunale svigt. Foto: Martin Damgaard

Patrick og Mai Pedersen - sidstnævnte giver knus til Rikke Karlsson - har sammen med deres otte søskende fået en fuldstændig beklagelse fra Rebild Kommune og får også hver 450.000 kroner i erstatning for de kommunale svigt. Foto: Martin Damgaard

REBILD:De ti børn, der gennem en årrække frem til 2010 var ofre i en af de værste sager nogensinde om incest, vold og overgreb får nu en erstatning og en total beklagelse fra Rebild Kommune. Det er resultatet af et forlig, der blev underskrevet torsdag og aftalt uden advokater.

Rebild Kommune beklager i aftalen dybt, at kommunen på daværende tidspunkt svigtede sin rolle ved ikke at gribe ind på trods af modtagne underretninger, og samtidig udbetaler kommunen 450.000 kroner til hver af de 10. Det sker som godtgørelse for de krav, der ville kunne rejses efter lov om erstatningsansvar.

- Rebild Kommune har lagt afgørende vægt på at få en værdig afslutning på et meget mørkt kapitel i kommunens historie. Selvom begivenhederne nu ligger så langt tilbage, at ingen af de, der har svigtet i opgaven, længere er ansat i Rebild Kommune, så ændrer det ikke på, at kommunen i dag har en klar opgave i at gøre bod og at give en erstatning, siger kommunaldirektør Jes Lunde.

Europaparlamentsmedlem Rikke-Louise Karlsson og journalist Asbjørn With, der i sin tid bragte afsløringerne af det kommunale svigt frem i lyset, har fungeret som forhandlere på børnenes vegne og står med fuldmagt fra børnene som underskrivere af den indgåede aftale.

- Som medlem af byrådet i Rebild og journalist på Nordjyske Medier arbejdede vi i 2012 tæt sammen om at afdække problemerne i Rebild Kommunes forvaltning. Ved siden af det arbejde, var vi så privilegerede at få lov til at komme tæt på familien, og siden dengang har familien betydet utrolig meget for os begge to. Det er en helt særlig oplevelse, at vi nu på vegne af familien får mulighed for at afslutte det, vi begyndte for mere end seks år siden, siger Rikke-Louise Karlsson og Asbjørn With.

For børnene - der nu er unge - var det vigtigt, at undgå endnu en retssag.

- Med fuldmagt fra børnene besluttede vi at ringe direkte til Rebild Kommunes kommunaldirektør Jes Lunde i håb om, at vi tre ved at sætte os sammen omkring et bord og tale sammen kunne løse sagen. Det glæder os meget, at Rebild Kommune viste sig meget imødekommende, forstående og villige til at finde en helt utraditionel løsning, som alle kan være tilfredse med og som skåner de ti børn for en opslidende retssag, hvor de skal måles og vejes i forhold til, hvor meget de hver især har lidt og stadig lider, siger Rikke-Louise Karlsson og Asbjørn With.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst