DF-politiker dømt: - Politiet har kun rejst sagen for at få hævn

Erik Høgh-Sørensen skal betale bøde for at have videredelt et opslag på Twitter

Erik Høgh-Sørensen kalder dommen grotesk. Arkivfoto: Jesper Thomasen

Erik Høgh-Sørensen kalder dommen grotesk. Arkivfoto: Jesper Thomasen

SINDAL:- Det er en grotesk dom. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for min og andres ytringsfrihed. Det er en hævnakt fra politiet og anklagemyndigheden, der går målrettet og bevidst efter en demokratisk valgt politiker, selvom det, jeg har gjort, blot svarer til at klippe en artikel ud af papiravisen og give dette udklip til en nabo uden kommentarer, lyder det fra den nordjyske politiker Erik Høgh-Sørensen.

Fredag blev han dømt af retten i Hjørring, fordi han tilbage i juli 2020 delte et tweet fra en anden bruger af det sociale medie, Twitter.

Ifølge dommen var det en overtrædelse af straffelovens paragraf 264d, der gør det ulovligt at dele billeder og oplysninger om private forhold. Oprindeligt var Erik Høgh-Sørensen tiltalt for at have delt billeder af både gerningsmand og offer, men han han blev kun dømt for at have delt et billede af ofret. At billedet var sløret tillagde retten ingen betydning.

At Erik Høgh-Sørensen således blev delvist frikendt, gjorde dog ingen forskel på bødestørrelsen. Den blev - som anklagemyndigheden havde lagt op til - på 7500 kroner.

At bøden ikke blev sat ned, er Erik Høgh-Sørensen dog godt tilfreds med - det betyder nemlig, at han uden videre kan anke dommen til landsretten. Var bøden endt under 6000 kroner, skulle anken have været vurderet af procesbevillingsnævnet.

Det omtalte opslag på Twitter var en kommentar til et overfald, der fandt sted i et shoppingcenter i Sønderborg sidste sommer. Det blev filmet og delt af den 16-årige gerningsmand selv på de sociale medier, og det vakte stor opsigt. Det var et af de første danske eksempler på såkaldt dominansvold, hvor det handler om at ydmyge sit offer. Den 16-årige gerningsmand tvinger bl.a. sit offer til at ”kys mine fucking sko”.

Det var en stor sag på de sociale medier, og Erik Høgh-Sørensen delte altså et af de mange opslag. På opslaget er billederne af både offer og voldsmand slørede, så de ikke umiddelbart kan genkendes.

Det var der mange, der gjorde - i ugerne efter voldsepisoden sigtede Syd- og Sønderjyllands Politi flere personer for at have delt video og billeder fra overfaldet. Hvor mange, der er blevet sigtet for at have delt det samme opslag som Erik Høgh-Sørensen, er dog uvist.

Opslaget kom fra kontoen, Frie Danske, der siden er lukket, og det er ikke lykkedes Nordjyske at finde frem til personen bag det oprindelige opslag. Erik Høgh-Sørensen siger dog til Nordjyske, at han har været i kontakt med personen bag det oprindelig opslag, og vedkommende har oplyst, at han hverken har været sigtet eller afhørt i sagen.

Erik Høgh-Sørensen - der har plads i regionsrådet og er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti - er især vred over, at Nordjyllands Politi valgte at rejse sagen.

- Ved at fremme sagen er Nordjyllands Politidirektør øverste ansvarlig for, at jeg som folkevalgt chikaneres af en retssag midt under min valgkamp. Politi og anklagemyndighed har brudt princippet om magtens tredeling, og det er et demokratisk problem, siger Erik Høgh-Sørensen, der mener, at sagen blev rejst som en slags hævn, fordi han tidligere har udtalt sig kritisk om politiet i andre sammenhænge.

Nordjyllands Politi oplyser til Nordjyske, at de ikke har kommentarer til Erik Høgh-Sørensens udtalelser. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra anklageren i sagen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.