Rigmand dømt for kursmanipulation

76-årig østjysk forretningsmand fik 60 dages betinget fængsel i ebh-sag

Endnu en runde i retsopgøret efter ebh bank er overstået - denne gang med sejr til Bagmandspolitiet. <i>Pressefotograf Grete Dahl</i>

Endnu en runde i retsopgøret efter ebh bank er overstået - denne gang med sejr til Bagmandspolitiet. Pressefotograf Grete Dahl

HJØRRING:For knap tre uger siden led Bagmandspolitiet et alvorligt nederlag i retsopgøret efter ebh bank, da Vestre Landsret omgjorde Retten i Hjørrings dom og frikendte to bankdirektører og tre tidligere medarbejdere for kursmanipulation.

Onsdag kunne Bagmandspolitiet derimod notere en sejr, da en landskendt 76-årig østjysk forretningsmand ved Retten i Hjørring blev dømt for at have medvirket til kursmanipulation.

Dommen lød på 60 dages betinget fængsel og en bøde på 10.000 kroner. Domme i tilsvarende sager har lydt på ubetinget fængsel, men retten begrundede den betingede dom med tre forhold: den dømtes alder, at der var tale om en enkeltstående handling, og at den dømte ikke tidligere er straffet.

I første omgang afviste byretten at nedlægge navneforbud i sagen. Den kendelse er senere omstødt af landsretten, og derfor kan den dømte ikke længere omtales ved navn.

Akkurat som i den første sag handlede det om handel med aktier i ebh bank, kort før den krakkede i efteråret 2008. Og akkurat som i den første sag omfattede det bevismateriale, som Bagmandspolitiet fremlagde, en række telefonsamtaler mellem den dømte og ebh bank.

Her aftalte forretningsmanden med medarbejdere i bankens fondsafdeling at købe for 50.000 kroner aktier i ebh bank til kurs 365, selv om handelskursen den dag lå på 345. Det var en handling, der var egnet til at påvirke kursen op på et ”kunstigt niveau” og derfor ulovlig. Den dømte var på det tidspunkt allerede storaktionær i ebh bank.

Den dømte har hele vejen nægtet sig skyldig. Både han og Bagmandspolitiet overvejer nu at anke dommen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Spøgelsesbilist hamrer ind i modkørende på E45
Luk