Rynker på næsen ad biogasplan

Biogasanlæg ved Nejst og Hvilshøj fik hård modstand på borgermøde

Landbruget producerer masser af kød og mælk - og gylle. At omdanne gyllen til biogas er godt for miljøet, men naboerne rynker på næsen. Arkivfoto: Peter Broen

Landbruget producerer masser af kød og mælk - og gylle. At omdanne gyllen til biogas er godt for miljøet, men naboerne rynker på næsen. Arkivfoto: Peter Broen

BRØNDERSLEV:I Flauenskjold og Thorup vil folk gerne have et biogasanlæg til nabo.

Den konklusion er nærliggende efter et borgermøde tirsdag aften, hvor der var mulighed for at diskutere den biogasplan, der netop nu er i høring sammen med resten af den nye kommuneplan.

Heri udpeger byrådet fire steder, hvor der kan placeres biogasanlæg: Flauenskjold, Thorup, Hvilshøj og Nejst.

De to sidstnævnte områder er ikke til sinds at byde et biogasanlæg velkommen. Det blev helt klart på borgermødet, hvor biogasmodstandere fra Hvilshøj og Nejst var mødt talstærkt og veltalende op.

- Det går som med barmarksværkerne. Først skal vi have dem alle vegne, og så lukker vi dem, fordi det er smartere med enkelte store anlæg, mente Jesper Frank, Hvilshøj.

- Vi har lige fået fire kæmpe vindmøller. Vi har også E39 og banen. Vi har bidraget det vi kan til samfundet, sagde Bjarne Andersen, Nejst, og høstede et stort bifald.

Gylle nok til to anlæg

Både kommunens planlægger, Bodil Bjørn, og borgmesteren gjorde opmærksom på, at der ikke skal bygges fire biogasanlæg i Brønderslev Kommune.

- Med den nuværende gylleproduktion i Brønderslev Kommune, kan der være to biogasanlæg i kommunen, og vi har allerede ét, påpegede borgmesteren.

- Så stop for udvidelserne af landbruget, foreslog en af de fremmødte.

Den idé vandt ikke genklang.

- Landbruget er et af vores meget store erhverv. De tjener rigtig mange penge til os alle sammen, sagde Lene Hansen.

- Vent med nye biogasanlæg til der er styr på anlæggene, lød opfordringen fra en Brønderslevborger, der døjer med lugtgener fra biogasanlægget Krogenskær.

Det lugter som et lighus

- Jeg vågner om natten og der lugter som et lighus. Det kan ingen være tjent med. Jeg har godt nok ondt af jer, der bliver naboer til nye anlæg. Har I undersøgt om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at ligge i sådan en dunst?

I det oprindelige forslag til biogasplanen var der et forslag om at lade Krogenskær udvide kraftigt, men det modsatte politikerne sig pga. lugtgenerne.

Et par af mødedeltagerne syntes dog, det var en god idé at udvide Krogenskær til det tredobbelte.

- Det kan ikke komme til at lugte værre end det allerede gør, mente flere.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.