Så dyrt er det at køre selv på ferien

Bilen er ikke nødvendigvis den billigste transportform, hvis kør selv-ferien går til eksempelvis Italien eller Frankrig

Det koster en del mere, end mange tror, at tage bilen på ferie til eksempelvis Italien og Frankrig. Foto: Iris/Scanpix

Det koster en del mere, end mange tror, at tage bilen på ferie til eksempelvis Italien og Frankrig. Foto: Iris/Scanpix

DANMARK:Adriaterhavskysten i Italien og Rivieraen i Frankrig har ifølge Dansk Bilferie været blandt de mest populære rejsemål for danskere, der i år har sat sig bag rattet for at tage på kør selv-ferie.

Men alene transportomkostningerne ved eksempelvis at køre turen fra København til Rivieraen i Frankrig løber op i nærheden af 12.000 kroner, når vejafgifter, færgeoverfart og alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes. Det viser en ny analyse fra Spar Nord og Bilbasen.

- Det kommer nok som en overraskelse for mange, for når vi tager turen, oplever vi jo som udgangspunkt kun udgiften til brændstof, vejafgifter og eventuelt færgeoverfart, siger chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm.

Men de reelle omkostninger er langt højere, fordi slid på bilen og ikke mindst værditab også tæller med.

- Selv om den regning først kommer senere, så er du nødt til at regne det med, hvis du vil have et retvisende billede af omkostningerne og sammenligne med prisen på eksempelvis at flyve turen i stedet for at køre, forklarer han.

Tre kroner pr. kilometer

Analysen af omkostninger ved bilkørsel har Spar Nord og BilBasen baseret på de 20 mest omsatte nye og brugte biler i Danmark. Og analysen viser, at de forbrugsafhængige omkostninger i gennemsnit beløber sig til 2,80 kroner pr. kilometer for benzinbiler og 2,50 kroner pr. kilometer for dieselbiler.

Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart, som betyder, at prisen i runde tal løber op i niveauet tre kroner pr. kilometer.

- Det er selvfølgelig helt afgørende, om du kører i en gammel firehjulstrækker eller en ny og moderne minibil. Men for den gennemsnitlige danske familiebil kan du godt regne med, at din reelle omkostning ligger i niveauet tre kroner for hver gang, der ryger en ny kilometer på tælleren på vej til Sydeuropa, uddyber Martin Lundholm.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.