Så snurrer landets største møllepark

22 møller på knap 150 meter producerer strøm på livet løs

De 22 møller i Klim Vindmøllepark laver strøm nok til 64.000 husstande. Foto: Michel Rasmussen, Baghuset/Vattenfall <i>Michael Bo Rasmussen / Baghuset</i>

De 22 møller i Klim Vindmøllepark laver strøm nok til 64.000 husstande. Foto: Michel Rasmussen, Baghuset/Vattenfall Michael Bo Rasmussen / Baghuset

KLIM:Så flyder elektronerne i en lind strøm fra Klim Vindmøllepark, Danmarks største på land. For godt en måned siden blev det sidste mølletårn rejst, og nu er samtlige møller sat i drift - de sidste dog endnu kun i testforløb.

Parken består af 22 stk. 3,2 MW møller med en højde på 149,5 meter. De 35 ældre møller, som de erstatter, var kun 67 meter høje.

De nye møller producerer godt en kvart milliard kilowatttimer om året. Det svarer til 64.000 husstandes elforbrug, hvilket er tre gange så meget, som de gamle møller producerede.

350 ton armeringsjern fra de gamle vindmøller er sendt til omsmeltning. Andre materialer er solgt som reservedele i Italien og Irland.

90 stænger dynamit

De gamle sokler er sprængt i stykker og har resulteret i 13.000 ton beton, som genanvendes til vejmateriale i området. Til hver enkelt sokkel er anvendt 90 stænger dynamit.

- Ved at sprænge bundpladerne væk har vi sparet tid og minimeret støjgenerne. Hvis vi havde valgt at bore eller hamre pladerne væk, ville det have varet længere og støjet mere, siger kommunikationschef Arne Rahbek i Vattenfall Vindkraft.

Vattenfall ejer 21 af de 22 møller. Den sidste ejes af lokale investorer. Den samlede pris for parken er 650 millioner kroner.

Hos Hub North, det nordjyske netværk for virksomheder i mølleindustrien, er projektleder Henrik Wadmann stærkt begejstret for Klim Vindmøllepark.

- Den er med til at markere Nordjylland som et sted, hvor vi tænker innovativt og grønt. Det glæder mig hver gang, vi lægger jord til fremskridt for miljøet, siger Henrik Wadmann.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden