Så store prisforskelle er der på A-kasserne

Der kan være tusinder af kroner at spare alt efter hvilken fagforening og A-kasse, du er medlem af

Det er ikke kun prisen, det kommer an på, når du skal vælge A-kasse og fagforening. Arkivfoto: Camilla Rønde/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Det er ikke kun prisen, det kommer an på, når du skal vælge A-kasse og fagforening. Arkivfoto: Camilla Rønde/Scanpix Scanpix Denmark

DANMARK:Der kan være op mod 4.300 kroner at spare om året ved at vælge A-kasse og fagforening hos Krifa frem for 3F. Det viser en ny markedssammenligning fra samlino.dk. Og tendensen er klar, de gule fagforeningers kontingent er billigere end de rødes.

Men der kan være andre ting end prisen, man skal overveje, når man beslutter, hvilken A-kasse og fagforening, man vil have. Det fortæller professor i arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Det er ikke priskonkurrencen, der er det vigtigste. Det vigtigste er, om du vil være med i et fællesskab eller ej. Hvis du står uden for, kan det skade ikke bare dig, men også faget, siger han til Newspaq.

Nej til overenskomster

De røde fagforeninger har rødder i fagbevægelsen, hvorimod de gule er frie fagforeninger. Det betyder, at de står uden for traditionelle hovedorganisationer som LO og FTF. Og det spiller en stor betydning for prisen.

Eksempelvis koster et medlemskab hos Bupl 927 kroner om måneden inklusiv A-kasse, til sammenligning koster det 527 kroner hos Det Faglige Hus.

- De gule fagforeninger siger nej til kollektive overenskomster og til et arbejdsretsligt system. Det betyder, at du ikke skal betale til at opretholde overenskomster, og dermed kan det sælges billigere, siger Henning Jørgensen.

Han pointerer, at man skal være opmærksom på, at de gule fagforeninger ikke går ind for retten til at strejke, ligesom de ikke forhandler overenskomster med arbejdsgiverne.

Bedre kendskab

Hos 3F mener man også, at andre ting end prisen på det månedlige kontingent bør vægtes.

- Vi har nogle tilbud, som understøtter, at vi er dyrere. Men vi vil også påstå, vi er bedre. Det er os, der forhandler overenskomsterne og står for at uddanne tillidsrepræsentanter, så folk ikke bliver snydt på arbejdspladserne. Det kommer ikke af sig selv, det bliver man nødt til at betale for, siger Jane Korczak, næstformand i 3F.

Hun fremhæver 3Fs indgående branchekendskab som en kæmpe fordel for medlemmerne.

Hos den gule fagforening Krifa erkender man, at der er branchespecifikke ting i forhold til uddannelsesområdet, som de ikke er specialister i, men de afviser, at det skulle give dårligere service.

- Det stiller nogle krav til vores medarbejdere om, at de er fagligt velfunderede inden for mange områder. Men når det kommer til den faglige rådgivning, og der er en tvist mellem arbejdsgiveren og vores kunde, kan vi køre sagen, siger formanden for Krifa, Søren Fibiger Olesen.

Han mener, at de gule fagforeninger har deres fulde berettigelse på markedet.

- De røde fagforeninger har gjort et kæmpe stykke arbejde på det danske arbejdsmarked. Det skal de have cadeau for. Men det er ikke ensbetydende med, at vi andre ikke også skal have lov til at bygge med på det velfærdsarbejdsmarked, vi har, siger Søren Fibiger Olesen til Newspaq.

Se listen over priser på hjemmesiden samlino.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.