Sådan holder du dine pander i form

Teflon-pander skal behandles ordentligt, hvis de skal holde længe

Hvis du behandler din pande ordentligt og tænker på, hvad du bruger til at stege maden i, holder din teflon-pande længere. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Hvis du behandler din pande ordentligt og tænker på, hvad du bruger til at stege maden i, holder din teflon-pande længere. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

HELE LANDET: - Med korrekt vedligehold bør en non-stick pande, ofte omtalt som teflonpande, af god kvalitet holde i mindst seks-syv år. Men holdbarheden forkortes, hvis man bruger stålredskaber og for høj temperatur, når man steger, siger salgschef Anders Nebelong i Elgiganten, der sælger næsten 170.000 pander og kasseroller om året, i en pressemeddelelse.

Non-stick-belægning er perfekt til fedtfri stegning og er meget enkel at rengøre.

- Vælger du en pande eller gryde med tyk bund, opnår du en jævnere temperatur. I tillæg holder non-stick belægningen længere, siger Anders Nebelong.

Steg ikke for hårdt

Teflon tåler op mod 260 grader. Ved højere temperaturer udebliver non-stick-effekten, og maden vil fæstne sig i panden.

Derfor er det ifølge Anders Nebelong vigtigt, at man ikke steger for hårdt. Desuden skal man kun bruge redskaber af træ eller plast for at slippe for at få ridser i belægningen

Det er ikke farligt at få noget af non-stick belægningen indenbords, men det er ikke specielt appetitligt at få små, sorte stykker i maden. Anders Nebelong anbefaler at udskifte en pande, der begynder at ”flosse”.

Brug den rigtige olie

Smør er ikke altid heldigt, fordi det har lav temperaturtolerance. Ved temperaturer over 150 grader vil smørret blive brunt, noget som betyder, at det forkulles og kan lægge sig som en hinde på toppen af non-stick belægningen, så non-stick effekten forsvinder. Det samme sker med olivenolie ved for høj temperatur.

Ifølge Anders Nebelong er en neutral olie, som for eksempel solsikkeolie eller rapsolie, det bedste at bruge til stegning. Specielt hvis man skal stege noget, som kræver høj temperatur.

- Så kan smørret tilsættes mod slutningen for at få den gode smag. Steger man f.eks. pandekager, som ikke skal have så høj temperatur, er det helt fint at bruge smør, siger han.

Husk vedligehold

Generelt for non-stick pander er, at de bør vaskes i hånden med varmt vand og altid med fedtopløsende opvaskemiddel.

- Panderne vil tage skade af flere omgange i opvaskemaskinen med stærke sæbemidler. Skulle noget fæstne sig under panden, kan det fjernes med en let slibende grydesvamp. Det er vigtigt at huske at køle stegepanden ned, før du begynder at rengøre den, siger produktchef Jens Toft for stegepandeproducenten Tefal.

For at forlænge holdbarheden kan du gnide panden ind med olie en gang i mellem, specielt hvis den er blevet vasket i opvaskemaskinen.

- Skal du skille dig af med en gammel stegepande, bør du ikke bare smide den i skraldespanden. En non-stick pande er genanvendelig og skal leveres på en genbrugsplads, siger Jens Toft.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden