Sådan ved du, om du er blevet hacket

Mange danskere har ingen anelse om, at deres e-mail eller Facebook kontoer er hacket

Der er god grund til at være på vagt overfor hackere. Arkivfoto Bente Poder

Der er god grund til at være på vagt overfor hackere. Arkivfoto Bente Poder

CYBERSPACE:Omkring 100.000 danskeres computere har ifølge en rapport fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS haft besøg af hackere, der har installeret et spionprogram på deres computere.

Programmerne aflurer automatisk brugernavne og kodeord, som hackerne senere bruger til at misbruge eksempelvis brugerens e-mail eller Facebook.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse forklarer til tv2.dk, at der typisk er to måder, hackerne får adgang til folks computere på.

- Enten aflurer hackerne folks kodeord eller gætter det, fordi det er for let – eksempelvis hvis ens password er 12345, eller også er computeren inficeret med en virus, som er programmeret til at aflure diverse koder, siger Peter Kruse til tv2.dk.

Sikkerhedseksperten har følgende fire guider til, hvordan man finder ud af, om ens computer er hacket:

1

Hvis dine Facebook-venner spørger, hvorfor du pludselig sender mærkelige beskeder ud til dem på Facebooks chat, som måske er på engelsk eller dårligt oversat via Google Translate, skal du tænke, at der er noget galt.

Det er nemlig et tydeligt tegn på, at nogen har brudt ind i din konto og foregiver at være dig. Beskederne kan også blive sendt fra din mail, som jo har adgang til et stort adressekartotek med venner og bekendte.

Fupbeskederne minder om de falske mails fra Nigeria, der tidligere har været i omløb, og kan eksempelvis indeholde en historie om, at personen har fået stjålet sin pung og derfor har brug for penge, som vennerne bedes sende hurtigst muligt.

2

Ofte kan du selv se et eventuelt misbrug, hvis du holder øje med din mappe med sendte e-mails.

Finder du her mærkelige mails, som du ikke kan genkende, er det et tegn på, at der er noget galt, og at fremmede uretmæssigt har skaffet sig adgang til din konto.

Nogle email-udbydere tilbyder brugerne at se, hvornår de sidst har været logget på, så hvis du så opdager, at du var logget på i nat klokken to, selvom du i virkeligheden lå og sov, kan du godt regne med, at andre end dig selv har adgang til din konto.

3

Hvis du får en henvendelse fra din internetudbyder om, at du udsender spammails, skal du tage det alvorligt.

Det er nemlig et sikkert tegn på, at din mailkonto er blevet hacket, så det er en rigtig god idé at følge den anvisning, udbyderen formentlig har sendt dig.

4

Hold øje med alt, hvad der er unormalt på din computer – eksempelvis hvis den pludselig bliver langsom, eller der er uforklarlig aktivitet på den.

Det kan være cursoren (det lille ikon, du peger på skærmen med, red.), der bliver flyttet, selvom du ikke selv piller ved musen.

Det er tegn på, at it-kriminelle fjernbetjener din computer og har overtaget kontrollen af den, og det bør du reagere på med det samme.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.