Se videoen: Kystsikring skal skrues fast i stranden ved Nr. Lyngby

Groundplug Biologisk Kystsikring går i gang med at sikre stranden ved Nr. Lyngby

Foto: Groundplug

Foto: Groundplug

HJØRRING:Torsdag starter Danmarks første biologiske kystsikringsprojekt på Nørre Lyngby Strand nord for Løkken ved Vesterhavet. Det udføres af GroundPlug Biologisk Kystsikring i samarbejde med det lokale firma PileByg A/S.

- Der er mange følelser i spil for mange involverede, nu hvor vi endelig kan komme i gang med projektet", siger direktør for GroundPlug® International, Carsten Aagerup og fortsætter:

- Det har været en lang proces at komme i mål og få godkendt projektet. At vi nu kan realisere Danmarks første biologiske kystsikringsprojekt - udover traditionel sandfodring - skyldes nogle helt fantastiske og engagerede mennesker, som har været en del af den 2 år lange proces.

Metoden består i genopbygning af skræntfod ved pilefaskiner placeret i terrasser. Terrasserne tilføres en større mængde sand i etableringsfasen og skaber en ny jævn hældning fra skrænt til forstrand. Hældningen aftager bølgernes kraft og indvirkning på skrænten, mens faskinerne afbøder påvirkningen fra bølgernes tilbagetrækningskraft og reducerer sandvandringen.

Læs mere under videoen

På hver terrasse nedlægges geotekstil i form af kokosmåtter og pilemadrasser, som skaber en beskyttende grobund for den beplantning, der efterfølgende skal beskytte skrænten. Madrasserne fæstnes med de ingeniørudviklede GroundPlug skruefundamenter, hvorefter Den nye skrænt beplantes med marehalm og hjelm.

En lille udstillingsmodel af det den nye kystsikringsmetode. Foto: Groundplug

En lille udstillingsmodel af det den nye kystsikringsmetode. Foto: Groundplug

Der placeres også supplerende hegn af pile-ris, som beskytter beplantningen i etableringsfasen og samtidig også virker effektivt sandfangende. Anlægget vedligeholdes årligt med kompensationssandfodring.

Et kystsikringslaug bestående af de otte mest udsatte grundejere i Nr. Lyngby har skaffet i omegnen af én million kroner til den nye metode, der laves på en 130 meter lang strækning. Derudover vil Hjørring Kommune lave en sikring og ombygning af nedkørslen til stranden.

GroundPlug har givet en væsentlig rabat på projektet, fordi der også er tale om et forsøg med den helt nye metode, hvor der skal blandt andet skal bruges 3000 meter pil, 100 pilemadrasser, 500 skruefundmenter og 4300 kubikmeter sand. Etableringen ventes at være tre-fire uger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.