Sjældne planter stjæles

Fredede kobjælder er gravet op i Bundgårdsparken og på Bratbjerg i Aalborg Øst

Lise Stenbro og Torben Hansen
Det er blandt andet opret kobjælde som denne, der er blevet gravet ulovligt op. Foto: Botaniker Per Taudal Poulsen
Aalborg 14. juni 2016 21:50

AALBORG: Aalborg Kommune har flere steder med sjældne og totalfredede blomster og planter. Men det er desværre ikke alle, der kan lade dem være i fred.

Her i foråret er der for eksempel nogen, som har gravet kobjælde og nikkende kobjælde op i Bundgårdsparken og på Bratbjerg i Aalborg Øst, og det ærgrer Aalborg Kommunes naturvejleder Esben Buch.

- Noget kunne desværre godt tyde på, at det er sket med salg for øje. For opgravningen virker utroligt systematisk, og det er faktisk en skærpende omstændighed ifølge myndighederne, fortæller han.

Lise Stenbro og Torben Hansen
Purpur gøgeurt vælter lige nu op af jorden her i Kongshøjskoven, og naturvejleder Esben Buch håber selvfølgelig, de får lov at stå i fred. Foto: Torben Hansen

Hidtil har Aalborg Kommune satset mest på at oplyse og informere om de sjældne planter. Men fremover vil man også anmelde ethvert forsøg på at stjæle eller ødelægge dem.

- Man kan godt undre sig over, hvem det er, der finder på sådan noget. For det er både ulovligt og tudetosset, da planter som purpur gøgeurt kun kan spire og gro i jord, hvor der er en bestemt type svampe. Og derfor kan man heller ikke omplante dem - hverken til en urtepotte eller en villahave - så dør de, forklarer han.

- Vi oplever heldigvis en stigende interesse for vilde blomster og planter. Forleden havde jeg for eksempel en række studerende fra kokkeuddannelsen med ovre på Egholm og plukke spiselige strandurter, fortæller Esben Buch, som minder om De Vilde Blomsters Dag på søndag, hvor der er flere arrangementer med Aalborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening som arrangør.

Han understreger, at det selvfølgelig er strengt forbudt at plukke de sjældne gøgeurter i Visse, og gør man det alligevel, kan det nemt komme til at koste en bøde på adskillige tusinde kroner.

- Så det er ikke alene ulovligt og tudetosset. Det kan også blive meget dyrt, hvis man bliver taget på fersk gerning, forklarer han.

Lise Stenbro og Torben Hansen
Det skovens kalkholdige jord, som indeholder nogle specielle svampe, der gør, at gøgeurten kan gro. Derfor vil den også død, hvis den omplantes. Foto: Torben Hansen

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...