Skagen vender tilbage til 1413

Byjubilæum i gang med et kæmpearrangement 22. januar

Tirsdag 22.januar vil Kulturhus Kappelborg været lavet om til en middelalderborg med stort nytårstaffel og nytårskoncert. Forinden er der fakkeloptog for at markere, at et års jubilæumsfest er i gang.

Tirsdag 22.januar vil Kulturhus Kappelborg været lavet om til en middelalderborg med stort nytårstaffel og nytårskoncert. Forinden er der fakkeloptog for at markere, at et års jubilæumsfest er i gang.

SKAGEN:Byens 600 års jubilæum bliver for alvor skudt i gang tirsdag 22.januar. Alle er inviteret til fakkeloptog og oplæsning af det historiske købstadsdokument.

Der er også nytårskoncert i byen hele tre gange på tirsdag med Jysk Underholdningsorkesterog Nordjyske Strygere samt kunstnere med stor tilknytning til Skagen.

På scenen i kulturhus Kappelborg vil man kunne høre sangerinden Marianne Mortensen, rockmusikere Mads Toghøj samt operasanger Jens -Christian Wandt.

Den store udstillingshal på Kappelborg vil være omdannet til en festsal anno 1413, hvor tre af Skagens kendte kokke er klar med et nytårstaffel som for 600 år siden. Der vil blive tilberedt mad over åben ild og desserten består blandt andet af perlebyg med rosmarin og ost i middelalderstil.

Faktisk vil det meste af kulturhuset været omdannet til en middelalderborg.

På Nordjyske.dk har vi modtaget denne pressemeddelelse fra arrangørerne:

Da Erik af Pommern 22. januar 1413 gav Skagen købstadsrettigheder befandt han sig i Lødøse i Sverige.

Så det var en lokal myndighedsperson, der læste dokumentet op for borgerne i Skagen.

Når skagboerne 22. januar i år indleder de mange festligheder i anledning af jubilæet, er det kongen selv, der er i front, og han har lovet, at han nok skal læse dokumentet op denne gang.

Skagboerne tager imod kongen, der har base i Kulturhus Kappelborg, med et stort fakkeloptog , der udgår fra rådhusbygningen kl. 1830 og som slutter på Kappelborgs Torv og omdanner torvet til en festplads anno 1413.

Når kongen, som i dagens anledning har et følge bestående af blandt andre en falkoner, en dværg og en livvagt, har læst købstadsdokumentet, er der en nærende middelaldersuppe til deltagerne i fakkeloptoget.

Kongen og hans følge er æresgæster ved en nytårskoncert i Kappelborgs store sal.

Det er i år første gang, Skagen har sin egen nytårskoncert. Den er arrangeret af kulturhuset, og det er planen, at det nye år fremover hvert år bydes velkommen med en festlig koncert, som i høj grad har er båret af lokale kræfter.

-Det er Jydsk UnderholdningsOrkester og Nordjyske Strygere under ledelse af dirigent Vagn Egon Jørgensen, der er i ”orkestergraven,” og på scenen er det blandt andre operasanger Jens-Christian Wandt, sopranen Lisbeth Kjærulf og Klitkoret. Desuden medvirker skuespilleren Marianne Mortensen og sangeren Mads Toghøj som begge er født i Skagen, fortæller lederen af kulturhuset, Lars Ilum.

-Det er dejligt, at Skagen markerer købstadsjubilæet, og det bliver pragtfuldt at være med til at åbne festlighederne, siger Marianne Mortensen.

Marianne Mortensen synger et potpourri bestående af Smile, Happy days are here again og When your are smiling.

-Det er sange jeg har valgt, fordi det er glade, festlige og optimistiske sange - sange, som opfordrer til, at man ser lyst på tilværelsen, og det synes jeg passer til Skagen i disse år, hvor der tales meget om fraflytning fra byen. Jeg er sikker på, at det nok skal vende, så udviklingen kommer til at gå den anden vej, siger Marianne Mortensen.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at være med. Det er jo noget af en ære for en ”gadedreng,” som blot laver musik, at være med blandt de rigtig professionelle, og jeg glæder mig rigtig meget til at spille min musik med et så stort orkester i ryggen. Det har jeg aldrig prøvet før, siger Mads Toghøj.

Nytårskoncerten er i øvrigt ikke kun en enkelt koncert. Der er blot plads til cirka 150 tilhørere i salen på Kappelborg, og derfor er der nytårskoncert tre gange i løbet af tirsdagen. Formiddagens koncert er et særligt tilbud til Skagens ældre, og der er sørget for, at de, der ønsker det, gratis kan blive kørt til og fra koncerten.

I Skagen er man godt klar over, at en konge ikke kan gå til ro oven på en nytårskoncert på tom mave.

Det behøver Erik af Pommern – og de øvrige koncertgængere med – da heller ikke.

Den store udstillingssal i kulturhuset er omdannet til en festsal anno 1413, og kokkene på tre af Skagens kendte restauranter, Skagen Fiskerestaurant, Brøndums Hotel og De2Have, er efter koncerten klar med en nytårstaffel, som man kan forestille sig den var i middelalderen. Der bydes på blandt andet, muslinger, fisk tilberedt over åben ild, krondyrkød i flere udskæringer og serveret med masser af tilbehør, og til dessert er der perlebyg med rosmarin, tranebær og urter, ost i middelalderstil og æblepandekage.

Jubilæumsfestlighederne er arrangeret af Foreningen Skagen Købstadsjubilæum 2013 og Kulturhus Kappelborg, og det er lagt i hænderne på eventmager Anne Madirazza at omdanne det meste af kulturhuset til en middelalderborg og til i det hele taget at skabe den rette middelalderstemning.

Vil man vide mere om Skagen som købstad i 600 år og om de mange arrangementer i anledning af jubilæet kan man læse mere på hjemmesiden www.skagen2013.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.