EMNER

Skagensbanen og DSB går hver til sit

Skagensbanen skal efter 35 års parløb have sit eget spor fra Frederikshavn Station

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

De gamle to-blokssveller skal skiftes ud med sveller af ren beton. Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Siden Laurits ”Røde” Jensen fra Matador første gang løb over sporet i de små hjem sidst i 1970´erne, har Skagensbanen og DSB delt spor og havneudsigt på strækningen ind til Frederikshavn Station.

De dage er nu forbi. Med hjælp fra 30 erfarne sporarbejdere fra Aarsleff Rail anlægger Banedanmark i perioden fra maj til oktober nye spor på Skagensbanen.

Gamle rotter i faget

En af dem, der er i gang på sporet, er formanden Edvard Andersen, der i sine 27 år hos Aarsleff Rail sjældent har oplevet, at man ryger udenfor tidsplanen:

- Der er selvfølgelig enkelte udsving op og ned, men stort set overholder vi altid tidsplanen, og vi skulle meget gerne ramme slutdatoen i uge 28. Derefter kommer vi tilbage i september og ordner de sidste ting.

For Edvard Andersen og kollegaer er der tale om 114 forårs- og sommerdage med sveller, skærver og skinner over en strækning på i alt seks kilometer. Sporarbejdet sikrer, at fremtidige rejsende fra både nord og fra syd får deres eget spor ind til Frederikshavn Station. I en kort periode bliver det mere besværligt for rejsende til Frederikshavn Station, men på sigt er det en gevinst for togpassagererne både nord for og syd for fjorden:

- Vi jagter sekunder, siger Anne Nielsen fra Banedanmark.

- Alt hvad der sker på Frederikshavn Station, påvirker togtrafikken i Aalborg, så vi tager alle de sekunder vi kan få.

Fra maj til oktober

I første omgang er det sporene i retning mod Skagen, der tages fat på. Arbejdet afsluttes her 19. maj og derefter kommer turen til området omkring selve stationen i Frederikshavn.

De sidste justeringer er efter planen på plads til oktober - herefter er det for Skagensbanens vedkommende slut med at vente på toget fra og til København.

Siden Hjørring Privatbaner og Skagensbanen blev til Nordjyske Jernbaner A/S i 2001 er banestrækningen mellem Skagen og Frederikshavn blevet renoveret flere gange - blandt andet i efteråret 2003, hvor 36 kilometers spor blev udskiftet i nattens mulm og mørke - bogstaveligt talt - og dengang uden større gener for togtrafikken og de rejsende.

I denne omgang foregår arbejdet til at begynde med udelukkende i fuldt dagslys, og kommer desværre til at betyde forlænget rejsetid, togbusser på enkelte strækninger og ændrede køreplaner.

Lukket for togtrafik

Frederikshavn Station vil være lukket for togdrift fra 31. maj til 8. juni, og på strækningerne Kvissel-Frederikshavn og Frederikshavn-Strandby indsætter Banedanmark togbusser. Desuden vil Skagensbanen i St. Bededagsferien (16.-19. maj) køre efter en ændret køreplan, som kan findes på Nordjyske Jernbaners hjemmeside njba.dk og, selvfølgelig, rundt omkring på stationerne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst