Skifergas: 300 millioner kroner kan være spildt

Modstandere jubler over lukning af Totals boring ved Dybvad

Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix Scanpix Denmark

DYBVAD:300 millioner kroner har Total og Nordsøfonden - indtil videre - investeret i efterforskningen af skifergas i Vendsyssel, og de penge kan meget vel vise sig at være spildt.

Det står klart, efter at Total og Energistyrelsen i aftes meddelte, at skiferen ved Dybvad er for tynd til at rumme gas nok til, at det kan betale sig at hente den op. Derfor lukker det franske energiselskab nu boringen permanent og dropper alle planer om at udvinde gas ved Dybvad. Det skulle i givet fald være sket ved hjælp af den omstridte fracking-metode.

Men dermed er jagten på skifergas i Vendsyssel ikke slut. Total håber nemlig fortsat at finde gas andre steder i landsdelen.

I tænkeboks

- Nu går vi i tænkeboks. Næste skridt kan blive at lave seismiske undersøgelser for at finde ud af, om der findes tykkere skiferlag andre steder. Vores licens løber frem til juni næste år, og den har vi tænkt os at udnytte, fastslår Totals projektleder Henrik Nicolaisen.

Skiferen i Vendsyssels undergrund var skønnet til at ligge i omkring fire kilometers dybde. Boringen ved Dybvad, med det officielle navn Vendsyssel-1, sluttede dog allerede i en dybde af 3564 meter under terræn.

Blandt modstanderne af skifergas-projektet blev nyheden om lukning af boringen ved Dybvad modtaget med jubel.

- Det er en rigtig dejlig nyhed. Men kampen er langt fra færdig. Vores mål er fortsat at få udvinding af skifergas helt forbudt herhjemme, ligesom det er tilfældet i andre europæiske lande. Først når det er lykkedes, er vi i mål, fastslår Signe Andersen, talsperson fra græsrodsorganisationen Skifergas Nej Taks Aalborg-afdeling.

Til debat overalt

Også i skifergas-modstandernes teltlejr tæt på borepladsen ved Dybvad var der glæde mandag aften.

Meddelelsen om lukningen kommer netop, som en række medlemmer af Folketingets energiudvalg for første gang besøger borepladsen. Det sker her i formiddag.

Et af de nordjyske folketingsmedlemmer, der var hurtigst ude med en reaktion, var Preben Bang Henriksen (V).

- Jeg hører til de nordjyder, der efter omstændighederne er glade for Totals opgivelse. Selv om der heldigvis har været kontrol med aktiviteterne, har mange - berettiget eller uberettiget - været utrygge ved boringen. Det kom tydeligt frem under valgkampen, hvor emnet overalt var til debat. Nu slipper vi heldigvis for den pinlige situation, der ville opstå, hvis staten skulle ud og bryde en aftale med Total, siger Preben Bang Henriksen.

Skiferen ved Dybvad er omkring 40 meter tyk. I foråret opgav Total al efterforskning på Sjælland, hvor seismiske undersøgelser ifølge selskabet har vist, at skiferlaget kun er omkring 30 meter tykt.

Totals licens til efterforskning dækker det meste af Vendsyssel og det nordøstlige hjørne af Himmerland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.