Skindpriser retter sig

Men 2014 under ét blev en brat opvågning for de danske pelsdyravlere - prisen faldt med 47 procent

Kopenhagen Fur er fortsat centrum for skindhandel i verden, og ved sæsonens sidste auktion steg priserne efter et år med dramatiske prisfald. Foto: Kopenhagen Fur

Kopenhagen Fur er fortsat centrum for skindhandel i verden, og ved sæsonens sidste auktion steg priserne efter et år med dramatiske prisfald. Foto: Kopenhagen Fur

KØBENHAVN:Efter et år med dramatisk faldende priser kunne danske pelsdyravlere på sæsonens sidste auktion glæde sig over en vis genopretning af priserne på minkskind.

På den netop afsluttede september-auktion, hvor omsætningen nåede 1,3 milliarder kroner, steg priserne i snit 18 procent. En del af prisstigningen skyldes den styrkede dollar, så den egentlige markedsstigning vurderes at ligge på 7-8 procent.

Og hen over hele sæsonen er gennemsnitsprisen på danske minkskind endt nede på 324 kroner - et fald på 47 procent i forhold til sidste års 612 kroner - hvilket da også var en pris, som branchen selv betegner som ”eventyrligt høj”.

Gennemsnitsprisen på udenlandske minkskind endte på 241 kroner mod 498 kroner året før.

Resolut markedstilpasning

- Vi har oplevet en hurtig og resolut markedstilpasning med vel nok det voldsomste prisfald i nyere tid. Markedsændringen har haft den effekt, at forskellen i prisen på gode og dårlige kvaliteter er øget yderligere til fordel for de danske minkavlere, som laver verdens bedste mink. Vi har således fået 29 procent mere for danske minkskind end for udenlandske minkskind. Det giver en høj konkurrencefordel til danske minkavlere, siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur.

I 2013 toppede minkprisen efter nogle år, hvor prisen gik i en stejl kurve opad. Efterspørgslen var båret af en stærkt ekspanderende kinesisk pelsbranche, der udvidede og købte til lager i en sådan grad, at prisen eksploderede. Prisniveauet på færdigvarer blev tilsvarende højt, men en varm vinter på hovedmarkederne i Kina og Rusland satte en midlertidig bremse for salget, og boblen bristede.

- Vi valgte at møde markedet for at få alt solgt. Det nyetablerede prisniveau har åbnet markedet for nye kunder, som nu har råd til at købe kvalitetsminkskind på vores auktioner. Alene på september-auktionen havde vi 80 nye kunder fra Kina. Mange af disse nye kunder har i en periode været nødsaget til at købe mink af en dårligere kvalitet, men de søger nu mod de gode kvaliteter og Kopenhagen Fur. Dårlige varer bliver substitueret med gode varer. Det viser, at den grundlæggende efterspørgsel på minkskind er stor og solid, og at markedet nu åbner sig for bredere kundegrupper, siger Tage Pedersen.

De svage falder fra

Verdensproduktionen af minkskind er justeret ned med et par millioner. Produktionen forventes at være urentabel for avlere, primært i udlandet, med dårlig kvalitet, og det kan betyde en yderligere reduktion næste år.

Tage Pedersen vil ikke spå om minkprisens udvikling i næste salgssæson, men nøjes med at konstatere, at danske minkavlere står usædvanligt stærkt.

- Vi får en betydelig og en stigende merpris på vores højkvalitetsmink, som gør, at vi kan klare lidt af hvert, siger Tage Pedersen.

Kopenhagen Fur har solgt næsten 25 millioner minkskind i sæsonen og den samlede omsætning nåede otte milliarder kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.