Skolelærere væbner sig til lockout

Konflikt trappes op - risiko for at lærere nægtes adgang til skolerne

Der er risiko for, at lærerne nægtes adgang til skolerne på grund af konflikt med KL. Arkivfoto

Der er risiko for, at lærerne nægtes adgang til skolerne på grund af konflikt med KL. Arkivfoto

DANMARK:I disse dage indsamler tillidsfolk og kredsformænd private mailadresser på de 56.000 folkeskolelærere.

Det bekræfter kredsformænd fra Danmarks Lærerforening flere steder i landet overfor Avisen.dk.

Lærerne samler mailadresser for at Danmarks Lærerforening hurtigt kan komme i kontakt med medlemmerne. Det får de brug for, hvis de i løbet af foråret bliver smidt ud af skolerne på grund af uenigheden med Kommunernes Landsforening og regeringen, der vil have lærerne til at undervise mere.

- Vi vurderer et lockout som en yderst realistisk mulighed. Derfor er vi i fuld gang med at ajourføre mailadresser, så vi kan få fat i folk i tilfælde af en eventuel konflikt, siger formanden for Hvidovre Lærerforening, Flemming Eibye Ernst til Avisen.dk.

- Lockout meget sandsynlig

Den vurdering er han ikke alene om. Også arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Han kalder det for ”meget sandsynligt”, at det ender med lockout, hvis KL ikke kan lave en frivillig aftale med lærerne.

- Det er meget realistisk medmindre Danmarks Lærerforening kaster håndklædet i ringen, fordi de tænker, at det ender med et regeringsindgreb, og derfor ikke gider brænde en masse strejkekroner af, siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.

Lærerforeningen og Kommunernes Landsforening (KL) mødes på tirsdag til det afgørende forhandlingsmøde om den ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Får ingen løn

Rokker mødet ikke ved uenigheden, er lærerne og kommunerne godt på vej i Forligsinstitutionen. Nytter det heller ikke, ender det med, at kommunerne lockouter lærerne.

Det vil sige, at de nægter lærerne adgang til skolerne og stopper udbetalingen af løn indtil man er enige om en aftale.

- Vi har også informeret lærerne om de gældende regler: Man skal forvente, at man ikke kan komme på sin arbejdsplads, at man skal aflevere de elektroniske hjælpemidler, som man har fået stillet til rådighed - eksempelvis Ipad, siger Flemming Eibye Ernst.

Konflikt trappet op

Normalt kommunikerer lærerne via skolekom, men der har været tvivl om, hvorvidt kommunerne kan lukke skolekom ned som en del af en lockout.

- Der har været tvivl om det, så for at være på forkant samler vi mailadresserne ind, siger Jan Knærkegaard, næstformand for Aalborg Lærerforening til Avisen.dk.

På mandag tager både han og formanden fra Aalborg Lærerforening til København. Danmarks Lærerforening har inviteret kredsformændene til møde inden de kritiske forhandlinger tirsdag. Danmarks Lærerforening bekræfter indsamlingen af underskrifter.

- Kommunernes Landsforening har trappet konflikten op gennem de seneste to år. Jeg tror godt, de kunne tænke sig at lockoute lærerne. Så er vi nødt til at kunne komme i kontakt med medlemmerne, for at kunne handle og holde sammen, siger formand for overenskomstudvalget Gordon Ørskov Madsen til aVisen.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.