Små skoler truet af små årgange

Byrådsmedlem vil have indført minimumsgrænse for klassestørrelse

Små eller store skoler? - Debatten om skolestruktur skal tages lokalt. Nogle steder som i Frederikshavn har man frigjort ressourcer ved at lukke og lægge skoler sammen, sagde undervisningsminister Christine Antorini, da hun mandag var på besøg. Foto: Kim Dahl Hansen

Små eller store skoler? - Debatten om skolestruktur skal tages lokalt. Nogle steder som i Frederikshavn har man frigjort ressourcer ved at lukke og lægge skoler sammen, sagde undervisningsminister Christine Antorini, da hun mandag var på besøg. Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Fire børnehaveklasser ser ud til at få ti eller færre elever i klassen til skoleåret 2013/2014. Løsgænger i byrådet, Jette Fabricius Toft, vil sætte fokus på, om der bør laves en minimumsgrænse for klassestørrelser for at sikre den faglige, pædagogiske og sociale kvalitet.

- Debatten har i mange år gået på, at der er for mange børn i klasserne, men jeg synes egentlig, det er lige så farligt, hvis der er for få, mener Jette Fabricius Toft.

De skoler, der ser ud til at få en meget lille børnehaveklasse til næste skoleår, er Gærum Skole og Jerup Skole, hvor der ser ud til at starte otte børn, samt Aalbæk Skole og Stensnæsskolen, der begge ser ud til at få en børnehaveklasse med ti børn.

Gør arbejdet færdigt

For både Gærum, Aalbæk og Stensnæsskolen er det omkring en halvering, sammenlignet med, hvor stor børnehaveklassen er i indeværende skoleår.

- Jeg synes, det er vigtigt, at børnene har et stort jævnaldrende netværk. Der er rigtig mange elever, der lærer af hinanden og spejler sig i hinanden, siger Jette Toft, der er lærer på 10. klassecentret i Frederikshavn og tidligere har været klasselærer for både store og små klasser.

Hun vil ikke nævne et tal for, hvor en minimumsgrænse bør gå, men mener, at det er for få med otte børn i en klasse.

- Jeg håber, at man snart vil kigge på skolestrukturen igen. Jeg synes ikke, man blev færdig med at kigge på den sidste gang. Man havde for travlt med at samle byskolerne i forhold til, at hele oplandet blev fredet.

SF vil ikke slagte skoler

Formand for B&U, Paul Rode Andersen (SF), mener, at det er alt for tidligt at drage konklusioner.

- Jeg synes, Jette Tofts udmelding er meget bombastisk. Hun laver den fejl, at hun slagter skolerne på grundlag af én årgang. Man er nødt til at se sådan en landsbyskole i et længere perspektiv, siger Paul Rode.

Paul Rode ser gerne, at landsbyskolerne består, så længe der er lokal opbakning til det.

- Det kræver forældrenes opbakning i landsbyerne. Hvis de begynder at sive og flytte deres børn til Frederikshavn eller privatskoler, så har vi et alvorligt problem.

Hvor store de kommende skoleårgange er, har børne- og ungdomsudvalget bedt forvaltningen om at få en oversigt over. De tal vil blive diskuteret på et af de kommende B&U møder.

Ministeren: Tag debatten lokalt

På mandagens debatmøde på Hånbækvej opfordrede børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) kommunerne til at tage debatten om skolestruktur lokalt.

- Store skoler kan tilbyde en bredere række af valgfag, men små skoler er ikke nødvendigvis godt eller skidt. Der kan være store lokale forskelle, men ved at tænke anderledes kan man frigøre kræfter til for eksempel at bygge nyt, som I har gjort i Frederikshavn, eller til at hæve timetallet og investere andre steder i folkeskolen, sagde Christine Antorini.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.