Smagen af Gærum

Gærum får sin egen jubilæums-bjesk

Gerda Fruelund Jensen har samlet ingredienserne til bjesken. Foto: Lars Ovesen

Gerda Fruelund Jensen har samlet ingredienserne til bjesken. Foto: Lars Ovesen

GÆRUM:I Gærum er forberedelserne til den store jubilæumsfest i september nu for alvor sat op i gear.

Det er i dagene 14. til 21. september, Gærum iklæder sig festtøjet for at fejre, at det i år er 125 år siden, smeden opførte sin smedje og privatbolig på landevejen, hvor omkring Gærum siden udviklede sig til en driftig landsby med den smukkeste natur som nærmeste nabo.

Samler i naturen

Og det er netop herude i naturen, at en af byens ildsjæle, Gerda Fruelund Jensen har samlet ingredienserne til den jubilæumsbjesk, som naturligvis ikke skal mangle til et byjubilæum – men indgå som et lokalt element, der smager af Gærum.

Gerda røber gerne indholdet – og indrømmer også, at hun da har været lidt udenbys for at finde porsen, som er fra Læsø.

Tormentillen, hvis rod indgår i bjesken, er gravet op ved Tolne og gror nu i haven i Gærum. Ellers er det paradisæbler og moreller hjemme fra haven og slåen, brombær og blåbær fra omegnens bakker og gravhøje, der er brugt til at give Gærumbjesken karakter.

Sødmen stammer fra honning, doneret af lokal avler, naturligvis. Mere lokalt kan det næppe blive. Bjesken præsenteres til Torvedagen den 14. september.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.