Socialpsykiatrien hjælper igen Tordenskiold
Gøteborg skal indtages i midten af august

Tordenskioldsprojektet har været med til kalas i Gøteborg flere gang og er også klar i år. Arkivfoto.
FREDERIKSHAVN:Socialpsykiatrien i Frederikshavn kommune skal igen deltage ved et stort arrangement omkring Tordenskjold. Denne gang er det i Gøteborg d. 16.-18. august, her vil de, som ved Tordenskjold i Frederikshavn, være en del af ”Døde Anders”.
For en af brugerne, som skal deltage vil det være første gang, at han skal sove på hotel og det er udvikling, der skaber gode erfaringer og kan være medvirkende til motivation til videre udvikling.
Der vil deltage 3 bruger og et personale, som i samarbejde med restauratør Karsten Andersen fra ”Spisetid på Vægteren”, være iklædt historisk tøj anno 1717, som vil sælge Tordenskjoldslækkerier.
Vi har med brugere og personale deltaget med stor glæde ved Tordenskjolddagene på Knivholt, med salg af mad, vand osv. i ”Døde Anders” ved Spisetid på Vægteren, siger Faglig funktionsleder Jette Christensen.
Alle deltog med stor entusiasme og følte sig anerkendt.
Det var tre ”hårde” dage, hvor der blev arbejdet igennem og alle arbejdede på lige fod efter en vagtplan.
Ali siger det bliver en udfordring, men fedt, at komme på en tur. Det kan nemlig i dagligdagen være svært at være sammen med andre, men her er jeg sammen med nogen, som jeg er tryg ved, idet vi også arbejdede sammen ved Tordenskjold her i byen. Ligesom han er spændt på, at skal sove ude, som også kan være svært i hans situation.
Karsten Andersen er helt klar på, at det skal være en tilbagevære tradition at brugerne skal være en del af ”Døde Anders” ved Tordenskjold. Ligesom han er med på andre arrangementer, hvor socialpsykiatrien deltager. Og ifølge brugerne selv, har Karsten Andersen her fat i noget helt rigtigt. ”Det giver mig rigtig meget at være med” siger Christina Buchhave ”Jeg viser at jeg dur til noget og man bliver ikke sat i bås”.
Restauratør Karsten Andersen mener ikke, at et sådant samarbejde behøver være besværligt: ”Det gælder om at se det som en gevinst, at muligheden (for samarbejde, red.) findes”. For Karsten Andersen er økonomien ikke det væsentligste aspekt, han ser det i stedet som et socialt projekt, der muligvis kan åbne døren til erhvervslivet for mennesker med en psykiatrisk lidelse. Og dermed være en gevinst ikke bare for den enkelte, men for hele samfundet. Og man kan vel næppe finde et arrangement der i forvejen er så folkeligt
”Det skal give dem (socialpsykiatriens brugere, red.) noget at stå op til. Og det skal give dem følelsen af at være en del af noget – og denne fantastiske kulturelle begivenhed”. Han mener, det er en mulighed for at prøve brugernes ressourcer af: ”Der vil være trygge rammer, fordi personalet er der, men det er andre rammer end normalt. De skal ud af de vante rammer for at se, hvad der sker”. Han ønsker, at brugerne gennem samarbejdet får mulighed for at fokusere på det de skal lave, frem for deres psykiatriske diagnose: ”Der skal være fokus på ressourcer frem for begrænsninger” udtaler han. Han understreger, at for ham som restauratør er der ikke tale om psykiatriske borgere men medarbejdere.
Og ifølge faglig funktionsleder Jette Christensen er det væsentligt, at samarbejdet bidrager til at gøre op med tabu og fordomme om mennesker med en psykisk lidelse: ”Vi er der på lige fod med alle andre” udtaler hun.
Begge parter tror på, at der vil være gode muligheder for samarbejde i fremtiden: ”Det skal gerne vokse og blive større” udtaler gruppekoordinator Maria Johansen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.