Sølvskat fundet ved vikingeborg

Foreløbig er 32 mønter fra 1600-tallet gravet frem i et hjørne ved Aggersborg

Sølvmønter i god stand udgør den snart udgravede skat på Aggersborg. Her en tidlig fransk mønt. Arkivfoto

Sølvmønter i god stand udgør den snart udgravede skat på Aggersborg. Her en tidlig fransk mønt. Arkivfoto

AGGERSUND:Bippende metaldetektorer og skrabende mureskeer er i løbet af tirsdagen ved at afdække det, der en gang har været en værdifuld sølvskat.

Det er arkæologer fra Vesthimmerlands Museum, der er i gang med at grave en række mønter frem ved et hjørne af det, der en gang var vikingeborgen Aggersborg.

- Der bliver ved med at dukke nye mønter frem. så vi ved ikke hvor stor skatten er. Men foreløbig har vi fundet 32, kunne arkæolog Bjarne Nielsen fortælle først på eftermiddagen.

Holdet er blevet assisteret af fire detektorfolk, der har scannet et område på godt 60 gange ti meter for metalspor. Der hvor de har bippet har arkæologerne skrællet jorden af, centimeter for centimeter.

- Det er et sjældent fund, og jeg må sige, at det er en rar afveksling fra at finde stolpehuller. Og mønterne er meget velbevarede, gør Bjarne Nielsen op.

Mønterne er daterede og er præget i år lige før eller lige efter år 1600. indtil videre har man ikke fundet andre spor, der kan afdække historien bag den nedgravede skat. Men umiddelbart tilskriver Bjarne Nielsen Kalmarkrigen i Sverige en rolle.

I den forsøgte Danmark sig for sidste gang at tilkæmpe sig magten over Sverige, der til gengæld søgte at få gang i handelen med Rusland, som Danmark havde monopol på.

Den krig foregik 1611-13 og involverede efter tidens normer også lejesoldater, også fra Tyskland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.