Solceller på hvert andet hus

Markant stigning i vente, spår Energinet.dk

Den samlede solcellekapacitet kan vokse fra de nuværende ca. 800 MW til 7,5 GW i 2040. Det svarer til, at solcellerne vil kunne dække hele Danmarks elforbrug i en skyfri time mod ca. 15 procent i dag.

Den samlede solcellekapacitet kan vokse fra de nuværende ca. 800 MW til 7,5 GW i 2040. Det svarer til, at solcellerne vil kunne dække hele Danmarks elforbrug i en skyfri time mod ca. 15 procent i dag.

FREDERICIA:Antallet af solcelleanlæg og solceller kombineret med et hjemmebatteri kan stige markant i fremtiden. Det viser en analyse fra Energinet.dk.

Det skyldes særligt forventninger til, at solceller og batterier vil falde markant i pris.

Antallet af solceller kan i 2040 være tidoblet, og mange husstande vil også have et hjemmebatteri koblet på solcelleanlægget.

- Det svarer i grove træk til, at knap hver anden villa eller rækkehus om 25 år vil have solceller, og ca. hver fjerde vil også have et hjemmebatteri, siger Hanne Storm Edlefsen, leder af Energinet.dk’s afdeling for Energianalyse.

Udover at falde i pris ventes solcelleanlæg også at blive mere effektive, og der vil derfor være en privatøkonomisk gevinst for mange ved at investere i et anlæg. Den samlede solcellekapacitet kan vokse fra de nuværende ca. 800 MW til 7,5 GW i 2040.

Det svarer til, at solcellerne vil kunne dække hele Danmarks elforbrug i en skyfri time. Indtil nu har de danske solceller i de mest solrige timer dækket ca. 15 procent af det samlede elforbrug.

I analysen er der også regnet på udviklingen ud fra en samfundsøkonomisk betragtning (uden tilskud og afgifter på el). Også her vil der være en markant vækst i solcellekapacitet. Væksten vil dog først ske, når solcellerne falder yderligere i pris.

Nye forretningsmuligheder

Flere husstandsbatterier er i de seneste år kommet på markedet, og Energinet.dk’s analyse viser, at antallet af batterier for alvor vil kunne tage fart efter 2020. Beregningerne er lavet ud fra de nuværende regler om tilskud og støtte. Batterierne købes i mange tilfælde, for at husejeren kan reducere købet af strøm fra elnettet, men de mange batterier kan også skabe nye muligheder i andre sammenhænge, forklarer Hanne Storm Edlefsen.

- Kombianlæg giver mulighed for, at elsystemets kapaciteter kan udnyttes bedre, hvis batterierne kan blive brugt på en smart måde. For eksempel kan man forestille sig, at batterierne kan bidrage til at opretholde forsyningen, selvom der skulle ske en fejl i det lokale elsystem, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.