EMNER

Soldaten fra gravhøjen lever

Jan Jankowski gemte sig i Tingskoven efter sin flugt fra den tyske hær i 1944. Han er nu 90, men husker stadig den barske tid i højen

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Jan Jankowski, forrest til venstre, blev tvunget ind i den tyske hær efter Hitlers invasion af Polen. Han flygtede fra hæren i 1944 og skjulte sig i huset hos skrædder Georg Jensen i Skovsgård. Fotoet er fra Skovsgård, hvor de tyske soldater boede på byens hotel fra 1943. Privatfoto

TINGSKOVEN:Nu er enderne ved at nå sammen i den utrolige historie om gravkammeret i Tingskoven, der var beboet af en soldat i slutningen af Anden Verdenskrig. Højen er for nylig blevet lukket af Kulturstyrelsen, men der var tvivl om, hvor længe højen har været åben.

Beboeren var den nu 90-årige polak Jan Jankowski, der som ung soldat i 1944 flygtede fra de tyske tropper, som han var tvunget ind i. Han gemte sig først i Skovsgård og siden i gravhøjen få kilometer derfra.

I Skovsgård skjulte skrædder Georg Jensen ham i sit hus, og han fik også hjælp af få andre i byen, der kendte hans eksistens.

Da det blev for risikabelt, fordi Gestapo boede på byens hotel, søgte Jan Jankowski ud i skoven.

Jan Jankowski brugte gravhøjen som tilholdssted til krigen sluttede foråret 1945. Han lærte egnen godt at kende, også mens han var tysk soldat og jævnligt på patrulje, bl.a. for at lede efter nedskudte engelske flyvere. En, der havde overlevet, risikerede han livet for at skjule.

- Jeg var med i Tranum Klitplantage i august 1943, da to fly var blevet skudt ned, men der var soldaterne døde, oplyser han.

De omkomne besætninger får netop i år en mindesten de to steder i skoven.

Ind i modstandsbevægelsen

Efter Jan Jankowskis flugt fra tyskerne gik han ind i den danske modstandsbevægelse efter opfordring af den lokale leder, Niels Skall.

- Så levede jeg en dobbelttilværelse som modstandsmand og landmand, og leverede oplysninger til det danske efterretningsvæsen.

Han fik dæknavnet Anton Jensen, Skovsgård. Legitimationskortet fra dengang har han endnu.

Jan Jankowski blev ved med at have kontakt til Han Herred og de mennesker, der havde hjulpet ham, men kontakten tyndede ud efter Georg Jensens død i 1983. Da var Jan Jankowski få år forinden gået på pension.

- Nu bor jeg i Skårup med min søde kone.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.