Solfangere koger over i varmen

Fjernvarmeværker må lukke varmen ud

Per Greve Madsen, Mou Kraftvarme: - På en god sommerdag producerer værkets solfangere dobbelt så meget varme, som byens indbyggere bruger. Arkivfoto: Jesper Thomasen

Per Greve Madsen, Mou Kraftvarme: - På en god sommerdag producerer værkets solfangere dobbelt så meget varme, som byens indbyggere bruger. Arkivfoto: Jesper Thomasen

MOU/DANMARK:Det er ikke kun gæsterne på stranden, der må søge skygge for ikke at få for meget sol - også varmeværkernes solvarmere har haft behov for nedkøling.

- Vi har i 14-15 nætter over sommeren måttet køle vandet lige så meget ned om natten, som vi har opvarmet det om dagen, for at anlægget ikke skulle koge over, fortæller Per Greve Madsen, formand for Mou Kraftvarme.

Nedkølingsbehovet skyldes, at værkets solvarmeanlæg producerer 20 megawatt på en god dag, men byen bruger kun det halve, 8-9 megawatt om dagen.

- Vi kan lagre 50 megawatt i vores tank. Det svarer til fem-seks dages overskudsvarme. Fortsætter solen med at skinne derudover, må vi lukke varmen ud, forklarer Per Greve Madsen.

- Vi regner med at skulle smide lidt varme væk hver sommer. Hvis det er gråvejr hver anden dag, vil det være fint for os, siger Per Greve Madsen og griner.

I år har Mou Kraftvarme klaret en årsproduktion af varme på bare 10,5 måneders drift takket være et forår og en forsommer med masser af sol.

Lagring fra sommer til vinter

Mens Mou Kraftvarme har begrænset lagerkapacitet, arbejder flere fjernvarmeselskaber på at kunne langtidslagre solvarmen.

Det kræver større lagerkapacitet end almindelige akkumuleringstanke - eksempelvis store damlagre som på Danmarks største solfangeranlæg i Dronninglund.

Samlet set er solvarmen i eksplosiv vækst i Danmark. Det seneste år er anlæggenes areal fordoblet til at udgøre næsten 600.000 kvadratmeter. De nuværende ca. 50 anlæg producerer, hvad der svarer til mere end 15.000 almindelige husstandes årlige forbrug af fjernvarme.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.