Som Lean oplevede Khomenis indtog

Lean Waage Beck medvirker i tv-serie, hvor hun fortæller om sine oplevelser som svigerinde til daværende udenrigsminister i Iran

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lean Waage Beck: - Jeg er ikke klar til at gense Teheran. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

AALBÆK:DR2 har vist endnu et afsnit i serien ”Min verdenshistiorie”. Denne gang medvirkede Lean Waage Beck, der i dag er bosat i Aalbæk. I udsendelsen fortæller hun om sine personlige oplevelser i forbindelse med Den Iranske Revolution, som også er beskrevet i hendes bog ”Teheran tur-retur”.

I følge DR er der gået kuk i sendeplanen, men DR oplyser, at udsendelsen med Lean Waage Beck genudsendes torsdag kl. 12.30. Udsendelsen kan desuden ses på http://www.dr.dk/tv/se/lean-og-revolutionen (indtil 27. marts)

- Jeg var i Paris i den uge i 1979, hvor et fly fra Air France fløj fra Paris til Teheran. Ombord var Khomeini, men også min svoger Sadegh Ghotbzadeh - foruden adskillige journalister, blandt andre danske Jan Stage, fortæller Lean Waage Beck.

Svoger var udenrigsminister

Lean Waage Becks svoger var udenrigsminister under gidselaffæren i Den amerikanske Ambassade i Teheran. Han var imod de fundamentalistiske kræfter i Iran, og kort tid efter gidselaffæren blev han afsat af Khomeini og henrettet.

Lean Waage Becks mand døde nogle måneder før under mystiske omstændigheder i Sverige. Selvom han ikke var politisk aktiv, havde han formentlig hjulpet sin bror med visse udenlandske kontakter. De nærmere omstændigheder kender Lean Waage Beck ikke.

I programserien ”Min verdenshistorie” rejser danskere tilbage til de steder, hvor de har oplevet verdenshistoriske begivenheder. Vi er med til Ceausescus fald i Rumænien, hører om Amins rædselsregime i Uganda eller om da russiske tanks ruller ind i Prag.

Ikke klar til gensyn

Lean Waage Beck blev selvfølgelig også spurgt, om hun ville med en tur tilbage til Teheran.

- Men jeg måtte sige nej tak. Jeg føler ikke, at jeg er klar til at gense Iran, hvor jeg boede i ti år, forklarer hun.

Derfor er optagelserne til tv-udsendelsen foregået i Aalbæk.

Hun har boet i Iran fra 1969 til 1979.

Fra Skagen til Teheran

Hun er født og opvokset i Skagen som Lean Saxberg. Midt i 60’erne arbejdede hun som frisør i firmaet Elizabeth Arden i Washington og blandt kunderne var alle de kendte, både skuespillere og præsidentfruer. Ved et tilfælde mødte hun de to iranske brødre Ghotbzadeh. Hun giftede sig med den ene og flyttede til Teheran, indtil hun og hendes to børn måtte flygte fra præstestyret.

I Skagen og Aalbæk har Lean Waage Beck, der i dag er 74 år og i øvrigt har giftet sig til dette tredje efternavn, udnyttet sin sproglige og kulturelle viden som tolk, konfliktmægler og engagement i arbejdet med flygtninge.

I skrivebordskuffen er stadig adskillige manuskripter. Konkret arbejder hun på en efterfølger til ”Teheran tur-retur”. For der er utroligt mange løse ender...

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.