Sommerhus er købers marked på Læsø

Otte gange flere huse til salg, end der er købere til - tendensen ses i mindre grad i hele Nordjylland

Tiden er gunstig for at købe sommerhus - hvis man agter at beholde det, for udbuddet er betydeligt større end efterspørgslen.

Tiden er gunstig for at købe sommerhus - hvis man agter at beholde det, for udbuddet er betydeligt større end efterspørgslen.

NORDJYLLAND:For hvert sommerhus, der i løbet af et år bliver solgt på Læsø, bliver der sat flere end otte til salg.

En opgørelse fra ejendomsmæglerkæden EDC viser, at Læsø er det sværeste sted i Nordjylland at sælge sommerhus, og antyder, at øen aldrig er blevet ”det nye Skagen”, som det forventningsfyldt blev spået i de vilde år før finanskrisen.

Ejendomsmægler Henrik Thomsen fra mæglerkæden Home i Sæby bekræfter, at der er meget til salg på Læsø.

- Tallene er givetvis også udtryk for fraflytningen fra øen. Mange helårshuse bliver sat til salg som fritidshus, fortæller han.

Den ekstra transportomkostning til øen i form af færgebillet, spiller også ind, mener han.

Men generelt er der flere sommerhuse til salg i Nordjylland, end der er købere til. Det gælder for eksempel også en stor sommerhusegn som østkysten nord for Hals, fortæller han.

- Der er nogle sælgere, der må indse, at priserne skal ned. Kan man bygge nyt til måske 1,2 millioner kroner - plus grund - vil en køber overveje, om man skal købe et brugt hus til 1,1 million, bemærker Henrik Thomsen.

Salg varer et år

Analysen fra EDC-mæglerne viser, at det i dag varer cirka et år i gennemsnit at få solgt et fritidshus.

- Vi har et fornuftigt, men ikke forrygende marked, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Da hele boligmarkedet var allermest hot i 2005, var forholdet mellem udbud og solgte ejendomme for landet som gennemsnit 0,6, hvilket vil sige, at hele udbuddet kunne sælges i løbet af godt syv måneder.

Udbuddet fordoblet

- Når man dykker ned i tallene viser det sig, at det ikke så meget er antallet af salg der er faldet, men derimod udbuddet, der totalt er mere end fordoblet og eksempelvis i Nordjylland er fire gange så stort i dag som i 2005, forklarer han.

Opgørelsen er foretaget ved at se på forholdet mellem antal sommerhuse til salg og hvad der rent faktisk er blevet solgt indenfor et år. I Aalborg er forholdet cirka tre til én, hvilket betyder, at for hver køber, der vil købe i år, er der tre sommerhuse til salg.

På Læsø er der derimod for tiden otte gange flere sommerhuse til salg, end hvad der rent faktisk sælges i løbet af ét år.

I Vesthimmerland, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner er der 3,5 gange flere sommerhuse til salg, end der rent faktisk sælges på et år, i Thisted næsten fire, Frederikshavn næsten fem og Hjørring 6,6.

På top 10 listen over kommuner, hvor der er mest aktivitet i markedet, finder man generelt kommuner omkring København, hvor især hovedstadsbeboerne køber sommerhus. Men også Østjylland er pænt repræsenteret med Aarhus, Odder og Silkeborg på listen. I den modsatte ende af listen ligger ø-kommunerne og kommuner på Fyn, i Sønderjylland og i Nordjylland.

- Det store udbud af sommerhuse fastholder markedet som overvejende købers marked, på trods af et pænt salg, siger Jan Nordmann.

- Det store udbud skyldes dels en vis ophobning af huse fra finanskrisens tid og dels at der er kommet mange nye huse til salg i forventning om at markedet nu er i klar bedring.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.