Spændende er det godt nok

Tredje afsnit af ”Forbrydelsen” var en seks-stjernet oplevelse

Justitsministeren (Søren Sætter Lassen) skjuler oplysninger for statsministeren. Men er han også indblandet i den aktuelle bortførselssag? Foto: Tine Harden <i>Tine Harden</i>

Justitsministeren (Søren Sætter Lassen) skjuler oplysninger for statsministeren. Men er han også indblandet i den aktuelle bortførselssag? Foto: Tine Harden Tine Harden

Galleri - Tryk og se alle billederne.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

ANMELDELSE:Så er ”Forbrydelsen” kommet op i topgear. Det er vanvittigt spændende, og alting peger i alle mulige retninger. Men på visse områder er vi blevet meget klogere. For det første ved vi, at bortførte Emilie kender sin gerningsmand. Det er én, der kender hendes vaner og lyster. Det er givetvis en person, hun er ganske tryg ved. En som kender hendes forkærlighed for katte og for at læse Fidusen-bøger. En der kan lokke hende ude fra hendes indhegnede have.

Og så er det sikkert også en person, vi allerede nu kender som tv-seere.
Men der er mere. Stemmen i telefonen – altså den stemme der ringer til Lund via Emilies telefon – tilhører den dansk-svenske skuespiller Thomas W. Gabrielsen. Han er med andre ord blandet ind i denne forbrydelse. Men hvem var det, der overrakte Robert Zeuthen den 100 millioner kroner ude i lufthavnen. Det var også Thomas W. Gabrielsen.
Om han er hovedskurken ved vi ikke. Men vi ved, at en af Zeuthens fortrolige medarbejdere er blandet ind i denne kriminal-gåde.
Men vi ved også, at hovedskurken ikke er interesseret i penge. Han er interesseret i hævn. En hævn over det gamle fund af den 13-årige pige i en havn i Vestjylland.
Tre søfolk fandt liget. De er nu døde. Retsmedicineren blev tvunget til at fuske med obduktionserklæringen. Hun er nu død. Hun blev tvunget til fuskeriet af vicestatsadvokaten. Han døde i sidste episode, da han blev sparket ud fra taget af retsbygningen. Og vicestatsadvokaten handlede givetvis også under en form for pres. Der er heller ingen tvivl om, at justitsministeren ved mere om denne sag end godt er?
Med andre ord: Alle, der har haft noget at gøre med den forældreløse pige, der druknede i havnen, er nu døde? Er der flere, der kender til den sag? Skal de også dø? Følg med næste søndag, siger jeg bare…
Og hvorfor pokker er vores statsminister så interesseret i denne sag? Han har travlt med sin valgkamp, og alligevel aflyser han masser af valgmøder på grund af en triviel bortførelselssag. Samtidig er han klar over, at den er rygende gal i justitsministeriet. Dels er der en person, der lækker fortrolige papirer, men det lader også til, at selveste justitsministeren er indblandet.
Man kan få den tanke, at næste offer er justitsministeren. Det vil da være et justitsmord ud over alle grænser.
Med andre ord: Der er masser af ting, der lugter. Der er masser af ting, der ikke er i orden. Mystikken breder sig.
Og det er dejligt. Herligt er det også, at vi ikke endnu kan forfølge et spor. At vi ikke kan gennemskue ret meget. Til gengæld er det adrenalin-susende spændende, og man kan sagtens få pulsen op alene ved at sidde i lænestole og følge med.
Det er også herligt at følge makkerparret Lund og Borch. Jeg elsker scenen i starten af denne episode, hvor tingene bliver sat på plads. Hvor vi får at vide, at de to var ved at flytte sammen for efterhånden mange år siden. Men Sarah Lund dukkede bare ikke op. Det var en virkelig sjov og velskrevet scene. Og den forklarer også, hvorfor Borch har så stort et behov for omsorg over for sin gamle flamme. Faktisk prøver han jo konstant at hjælpe hende i forhold til sønnen Mark, der angiveligt har slået hånden af hende som følge af mange års omsorgssvigt – arbejdet har været vigtigere end barnet.
Skal de have hinanden til sidst? Ja hun bliver nok svær at få i garnet, denne gamle forhærdede strømer. Men han forsøger.
Flot skuespil, gode dialoger, masser af spænding og spor, der peger i alle retninger. Det er simpelthen forrygende godt.
Max Melgaard
max.melgaardnordjyske.dk
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.