Spar penge ved at lægge dit gamle realkreditlån om

Mange boligejere har stadig realkreditlån med renter på 3-4 procent. Men lige nu er tidspunktet for at omlægge lån meget fordelagtigt, og husejerne kan spare mange penge hver måned

Foto: Colourbox
Privatøkonomi 6. juni 2018 19:14

PRIVATØKONOMI: Tusindvis af boligejere holder fast i deres realkreditlån med renter på 3-4 procent, men de kan spare mange penge ved at lægge deres lån om. Mulighederne for omlægning er gunstige i øjeblikket.

Det påpeger økonomisk rådgiver Jesper Olesen fra firmaet Finansoptimering. Ifølge Jesper Olesen er det især boligejere med realkreditlån med en pålydende rente på 3, 3,5 eller 4 procent, der kan spare penge. Han undrer sig over, hvorfor mange boligejere stadig holder fast i netop de lån. Det kan skyldes, at de ikke har fået tilstrækkelig rådgivning om deres muligheder for at spare penge, mener Jesper Olesen.

- Det er klart, at mange ikke selv er opmærksomme på mulighederne for at lægge lån om, for det kan være svært at overskue, hvad konsekvenserne er. Mange har selvfølgelig ikke forstand på, hvordan realkreditlån fungerer, siger rådgiveren.

Jesper Olesen peger på, at boligejere eksempelvis kan få et fastforrentet lån på 2 procent med afdrag til en kurs på mellem 97 og 99 procent. Det betyder, at omkostningerne ved at lægge lån om er relativt små i øjeblikket.

- Hvis man kan få et fastforrentet lån til en kurs tæt på 100, så har man gjort det godt, og lige nu er mulighederne rigtig gode. Boligejere kan spare tusindvis af kroner ved at lægge deres lån om, siger Jesper Olesen og tilføjer, at der ingen risiko er ved at lægge om til eksempelvis et realkreditlån med en fast rente på 2 procent.

- Hvis man vælger sådan et lån, går man med livrem og seler, og det er ganske fornuftigt, siger han.

Folk er ikke opmærksomme på muligheder

Jesper Olesen har regnet på konsekvenserne af en omlægning, hvis man har et boliglån på 1,5 mio. kr.

Han har taget udgangspunkt i, at boligejerens nuværende lån er et fastforrentet realkreditlån (med afdrag) med en pålydende rente på 3,5 procent. Hvis boligejeren i stedet vælger et fastforrentet lån med en rente på 2 procent (med afdrag), vil besparelsen brutto være på omkring 1000 kr. om måneden og knap 450 kr. netto. Omkostningerne ved at lægge om vil beløbe sig til omkring 7000 kr.

Hvis man vælger at lægge om til et F5-lån (med afdrag) vil besparelsen blive større, nemlig omkring 2200 kr. brutto og cirka 900 kr. netto om måneden. Også her vil der være omkostninger til omlægning på omkring 7000 kr.

Den månedlige besparelse vil naturligvis være større, hvis hovedstolen på lånet er på mere end 1,5 mio. kr.

Når Jesper Olesen gennemfører et tjek af familiers privatøkonomi og giver dem et overblik over deres situation, hører han tit, at folk ikke er opmærksom på de mange muligheder, der er for at indrette deres økonomi mere hensigtsmæssigt - herunder at vælge de mest fordelagtige realkreditlån.

- Det kan være ganske mange penge, folk får til rådighed, hvis de lægger deres lån om. Dem kan de for eksempel bruge til at investere, rejse, betale af på dyrere gæld eller skyde ekstra ind på en pension, så de har råd til mere, når de bliver pensionister, siger han.

Ifølge Jesper Olesen vil der i nogle måneder endnu være gode chance for at få et fastforrentet 2-procenlån til en kurs tæt på 100.

- På sigt vil renten stige, for når væksten tager til, stiger renten. I de kommende 3-4 år kommer der efter alt at dømme fart på væksten, og så vil renterne stige yderligere. Derfor er det ekstra vigtigt at få lagt sine lån om nu, siger Jesper Olesen.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Finansoptimering

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...