Arkæologi

Spor i massevis

Stort vikingehus udgravet under det kommende sundhedshus

12
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Arkæologerne fra VHM har gjort mange og spændende fund på hjørnet af Agdrupvej og Tolstrupvej i Brønderslev, hvor det nye sundhedshus skal bygges. Foto: Lars Pauli

BRØNDERSLEV:Arkæologerne fra Vendsyssel Historiske Museum (VHM) kan næsten ikke få armene i vejret, for de graver løs på hjørnet af Agdrupvej og Tolstrupvej.

De ville ellers gerne, så de kunne sige, at de næsten ikke kan få armene ned igen.

Forleden gravede de et stort vikingehus ud. Huset er ca. syv m i bredden og 30-40 m i længden.

- Det går ud under Tolstrupvej, så vi har ikke engang halvdelen, fortæller arkæolog Sidsel Wåhlin fra VHM.

- Det er fra sen vikingetid eller tidlig middelalder. De lave stolpehuller afslører, at huset er bygget efter år 1000, tilføjer hun.

- Det er ikke fænomenalt, men det er absolut stort, fastslår arkæologen.

Spor efter 15-20 huse

Vikingehuset er blot ét af 15-20 hustomter arkæologerne har fundet på grunden, hvor Brønderslevs nye sundhedshus skal bygges.

Der har været masser af liv på arealet igennem det meste af oldtiden.

Husene er fra stenalder, jernalder og vikingetid/tidlig middelalder, dog mest fra jernalder, og der er også fundet en gravplads og grubeområder med affald.

- Her har vi har en hel plads fra vugge til grav, så at sige. Det betyder, at udgravningen kan give os en forståelse ikke bare af denne plads, men også af andre pladser i Vendsyssel, siger Sidsel Wåhlin.

Masser af gode fund

- Det er en rigtig, rigtig, rigtig spændende plads med masser af gode ting. Meget velbevarede huse og masser af fine fund, der kan give en sikker tidsbestemmelse.

Sidsel Wåhlin kan ikke sige, hvornår udgravningen er færdig, men ifølge planen for sundhedshuset, skal der senest tages første spadestik 7. november.

Derefter pålægges bygherre - Brønderslev Kommune og Region Nordjylland - sanktioner i henhold til udbudsmaterialet.

Byggeriet kan dog godt starte, selv om udgravningen stadig pågår på dele af arealet, hvis håndværkerne holder sig til de arealer, arkæologerne er færdige med, og arkæologerne tilpasser gerne udgravningen efter byggeriet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst