Alex Pedersen: Tour-feber kan føde fremtidens cykelhåb

Alex Pedersen var med til at få Tour-starten til Danmark. Han beskriver den store danske succes som en drøm.

Alex Pedersen befandt sig for tre uger siden i København, hvor Tour-starten gik. Søndagens afslutning i Paris følger han fra tv-skærmen. <i>Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix</i>

Alex Pedersen befandt sig for tre uger siden i København, hvor Tour-starten gik. Søndagens afslutning i Paris følger han fra tv-skærmen. Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Cykelfeberen raser i øjeblikket i Danmark efter tre uger med Tour de France, og det kan være med til at føde fremtidens stjerner.

Sådan lyder håbet fra den tidligere cykelrytter Alex Pedersen, der var med til at skaffe Touren til Danmark.

Tre uger efter, at starten gik i Københavns gader, har danske ryttere hentet fire etapesejre, mens Jonas Vingegaard søndag kører ind i Paris til den sidste etape iført den gule førertrøje.

- Det er fantastisk, og vi har aldrig kunnet drømme om det her, dengang vi startede projektet op med at hente Touren til Danmark.

- Min tilgang med at få Touren til Danmark var også at skabe opmærksomhed om cykelsporten og få flere unge til at dyrke cykelsport, og jeg håber, at det vil ske nu, siger Alex Pedersen.

- Den store udfordring i dansk cykling er, at medlemstallet blandt de unge er faldende. Fra 8-9 til 16-17 årsalderen har der været et svagt fald hen over de seneste ti år, siger han.

Efter starten med tusindvis af danske tilskuere langs vejene på de første tre etaper i Danmark har de danske ryttere i den grad taget over i verdens største cykelløb, mener han.

Alex Pedersen nævner Vingegaards forventede sejr, Magnus Corts mange dage i den prikkede bjergtrøje og de fire etapesejre.

Og så ærgrer han sig stadig lidt over Andreas Krons punktering, der måske kostede endnu en dansk sejr på 14. etape.

- Den helt store dynamo har jo været alt det, som de danske ryttere har leveret.

- Vi skal jo have unge mennesker ind i cykelsporten, så vi kan få en ny Jonas Vingegaard, Magnus Cort, Mads Pedersen, Jakob Fuglsang og hvad de ellers hedder, siger han.

Alex Pedersen mener, at cykelklubberne rundt omkring i landet gør, hvad de kan for at lokke unge til, men det er svært.

- Det er ikke nemt at gå til cykelløb, for man skal ud på landevejene og konkurrencerne foregår ofte langt væk. Det er ikke ligesom i håndbold, hvor man kan spille i en hal ovre i nabobyen.

- Vi har været inde i en ond spiral - også på grund af corona, siger han.

Ud over de danske præstationer i Touren, så mener Alex Pedersen også, at de første tre etaper i Danmark kan lokke flere unge danskere ud på cyklerne.

- Vi havde et VM i cykling i Danmark i 2011, og i 2012 en Giro d'Italia-start i Herning og Horsens.

- Jonas Vingegaard, Mads Pedersen og flere af de andre ryttere begyndte for cirka ti år siden, og i min verden er det ikke tilfældigt, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.