Badmintonstjerne anklager Kina for aftalt spil ved OL

Ifølge Ye Zhaoying blev hun beordret til at tabe OL-semifinalen i 2000 for at undgå møde med Camilla Martin.

Ye Zhaoying (til højre) måtte nøjes med bronze ved OL i 2000. Hun hævder, at hun blev beordret til at tabe til Gong Zhichao i semifinalen, fordi kineserne mente, at Zhichao havde bedre muligheder i finalen mod Camilla Martin (til venstre). <i>Robyn Beck/Ritzau Scanpix</i>

Ye Zhaoying (til højre) måtte nøjes med bronze ved OL i 2000. Hun hævder, at hun blev beordret til at tabe til Gong Zhichao i semifinalen, fordi kineserne mente, at Zhichao havde bedre muligheder i finalen mod Camilla Martin (til venstre). Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Det var aftalt spil, da den kinesiske badmintonspiller Gong Zhichao kvalificerede sig til finalen mod Camilla Martin ved OL i Sydney i 2000.

Det hævder Zhichaos modstander i semifinalen, landsmanden Ye Zhaoying, i et interview med TV2.

Hun forklarer, at ledere i det kinesiske badmintonforbund beordrede hende til at tabe semifinalen, fordi man vurderede, at Gong Zhichao ville have en større chance for at slå Camilla Martin i slutkampen og dermed sikre Kina guld.

- De fortalte mig, at det ikke måtte være for tydeligt, at jeg tabte med vilje. Jeg måtte heller ikke køre Gong Zhichao træt, og jeg skulle tabe i to sæt. Kampen måtte endelig ikke komme ud i tre sæt, for så ville Zhichao blive alt for udmattet, siger Ye Zhaoying til TV2.

Semifinalen endte 11-8, 11-8 til Gong Zhichao.

I den anden semifinale mødte Camilla Martin en tredje kineser, Dai Yun. Her vandt danskeren klart.

Den kinesiske ligning endte med at gå op. Zhichao slog Martin i slutkampen, så Kina sikrede sig den eftertragtede guldmedalje.

Ye Zhaoying, der i dag lever i eksil i Spanien, fortæller, at hun efter nederlaget fik samme bonus som guldvindere, nemlig et beløb svarende til 160.000 kroner.

Det er langt fra første gang, kineserne anklages for urent trav i badminton. Camilla Martin er da heller ikke overrasket over Ye Zhaoyings udsagn.

- Jeg så jo igennem mange år, hvordan kineserne spillede mærkeligt i alle mulige kampe, så de nye oplysninger chokerer mig ikke. Allerede dengang var vi forargede, siger hun til TV2.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.