Basketstjerne kan blive politisk brik i russisk fængsel

En tidligere viceforsvarsminister fra USA frygter, at Brittney Griner kan ende i magtpolitisk spil i Rusland.

Brittney Griner tilbage i oktober i aktion for sin amerikanske klub Phoenix Mercury. (Arkivfoto) <i>Christian Petersen/Ritzau Scanpix</i>

Brittney Griner tilbage i oktober i aktion for sin amerikanske klub Phoenix Mercury. (Arkivfoto) Christian Petersen/Ritzau Scanpix

I weekenden kom det frem, at den kvindelige amerikanske basketballspiller Brittney Griner sidder varetægtsfængslet i Rusland.

Tidligere i februar blev hun anholdt i en lufthavn lidt uden for Moskva. Hun var angiveligt i besiddelse af cannabisolie.

Flere medier skrev, at det kunne give op til ti års fængsel, og nu frygter en tidligere amerikansk viceforsvarsminister, at 31-årige Griner kan ende som brik i et politisk spil mellem Rusland og USA efter Ruslands invasion i Ukraine.

- Hvis vi vil have hende ud af fængslet, vil Rusland stille nogle betingelser. Det kunne være en udveksling af fanger, siger Evelyn Farkas til Yahoo Sports.

Fra 2012 til 2015 var hun viceminister i den amerikanske regering.

- De kunne også bruge situationen som en skjult trussel eller til afpresning, hvis de ønsker, at vi gør noget - eller ikke gør det. Uanset hvad vil de synes, at det er brugbart, vurderer Farkas.

Griner har været i Rusland mange gange de seneste år. Ud over at spille for Phoenix Mercury i kvindernes bedste basketball-liga i USA, WNBA, tørnede hun også ud for russiske UMMC Ekaterinburg. Det har hun gjort siden 2014.

Men anholdelsen for besiddelse af den ulovlige olie kunne dårligt ske på et uheldigere tidspunkt. Siden hun blev tilbageholdt i lufthavnen, invaderede Rusland naboerne fra Ukraine og lagde sig ud med det meste af Vesten.

William Partlett, som er professor ved Melbourne Law School med speciale i russisk politik, siger til Yahoo Sports:

- Hun er i hvert fald i større fare nu, end hun havde været før invasionen, lyder det fra ham.

Hun kan både ende som en brik i magtspillet mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA, som er blandt de allierede på Ukraines side, og hjælpen i Rusland er langt væk nu.

- Der er langt færre amerikanske diplomater i Rusland lige nu, som ville kunne hjælpe med Brittneys sag, siger Partlett.

Han tilføjer også, at Griner kan ende med at blive brugt som pressionsmiddel i en eventuel udveksling af fanger.

Brittney Griner blev valgt først af alle spillere i WNBA-draften tilbage i 2013. Hendes meritliste tæller blandt andet et WNBA-mesterskab, to OL-guldmedaljer og to VM-titler med USA.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.