Danmark kan falde på rangliste: Udregning virker absurd
FCK hentede i sidste sæson dobbelt så mange koefficientpoint i Conference League, hvilket undrer Morten Bruun.

FCK sluttede onsdag af i Champions League med 1-1 i Parken mod Borussia Dortmund. Fabian Bimmer/Reuters
FC København har i denne sæson kæmpet med i Europas fineste selskab i Champions League.
Det lykkedes FCK at få uafgjort mod Manchester City, Sevilla og Borussia Dortmund, men alligevel belønnes københavnerne med markant færre koefficientpoint end i sidste sæson - faktisk under halvdelen.
I sidste sæson deltog FCK i Conference League, hvor holdet nåede ottendedelsfinalen, men mødte langt svagere modstandere.
Morten Bruun, der er ekspert hos TV2 Sport, finder det en smule besynderligt.
- Det er sikkert svært at lave et helt fair koefficientsystem, men det virker lidt absurd, at FCK ved at møde hold fra Gibraltar og Slovakiet i sidste sæson kan opnå flere koefficientpoint, siger Morten Bruun.
- Der gemmer sig noget absurditet i, at det ifølge koefficientsystemet kan være en fordel at spille i den tredjebedste række fremfor den bedste.
FCK spillede sig i denne sæson ind i Champions Leagues gruppespil ved at slå de tyrkiske mestre fra Trabzonspor over to kampe i playoffrunden.
I gruppespillet er det på hjemmebane blevet til uafgjort mod Manchester City, Sevilla og Borussia Dortmund, men københavnerne er alligevel færdige i Europa i denne omgang.
Det lykkedes dette efterår FCK at indtjene 8,5 koefficientpoint. I sidste sæson blev det til 18,5 koefficientpoint, men modstanderne var på et markant lavere niveau i Conference League.
- Man kan ikke bare sige, at fordi FCK gik videre til knockoutfasen i sidste sæson, så er det bedre.
- Jeg er sikker på, at man i FCK synes, at den her europæiske sæson er bedre end den sidste, og det er jeg enig med dem i, siger Morten Bruun.
Generelt tilgodeser koefficientsystemet de hold, der kommer i gruppespil. De hold, der er lige-ved-og-næsten får stort set ingenting.
Det kunne derfor have gjort en mærkbar forskel for Danmarks samlede koefficient-indtjening, hvis Brøndby i playoffrunden til Conference League havde slået FC Basel.
Og det var tæt på, da den dansk-schweiziske duel blev afgjort i en straffesparkskonkurrence efter to tætte kampe.
Morten Bruun mener derfor ikke, at koefficienterne giver et retvisende billede af, hvordan de danske hold gør det i Europa.
- Hvis Brøndby var kommet videre, så havde de også fået point. Nøglen til mange koefficientpoint ligger i gruppespillene.
- Så vi kan ikke måle den danske sæson i Europa på en straffesparkskonkurrence i Basel, siger Bruun.
Danmark var i sidste sæson den 12. bedste nation i Europa med en samlet koefficient-indtjening på 7,9.
I denne sæson er den foreløbig indtjening på 4,9 koefficientpoint og en aktuel placering som nummer 18.
Koefficient-systemet styrer, hvor mange deltagere de enkelte lande har i de europæiske klubturneringer fra sæson til sæson. Det sker over en femårig periode. Her indtager dansk fodbold en aktuel 17.-plads.
FC Midtjylland og Silkeborg har fortsat mulighed for at forbedre Danmarks position, når de torsdag aften på hjemmebane møder henholdsvis Sturm Graz og Anderlecht.
FCM deltager i Europa League, mens Silkeborg er i Conference League.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.